"Vores test bekræfter, at MRSA-bakterien er meget udbredt og bevæger sig fra svinestaldene og helt ud i supermarkederne, og vi står som samfund over for en kæmpe udfordring med at bekæmpe de multiresistente bakteriers fremmarch," siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, til BT. Foto: Scott Bauer.

Tænk: Knap hver tredje pakke svinekød er MRSA-inficeret

Otte ud af 25 pakker svinekød indeholder den resistente bakterie MRSA, viser undersøgelse fra forbrugerråd.

En. To. Tre - MRSA.

Der skal ikke tælles særlig mange pakker i supermarkedernes kølediske med svinekoteletter, svinemørbrad, flæsk i skiver og ribbenssteg for, at man statistisk set har peget på en pakke, hvor den resistente bakterie MRSA gemmer sig.

For i otte ud af 25 pakker svinekød er den multiresistente MRSA-bakterie CC398 hemmelig gæst ifølge en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, skriver BT.

Forbrugerrådet har undersøgt de 25 pakker kød i laboratoriet og fundet den særlige type stafylokokker i otte af dem.

- Vores test bekræfter, at MRSA-bakterien er meget udbredt og bevæger sig fra svinestaldene og helt ud i supermarkederne, og vi står som samfund over for en kæmpe udfordring med at bekæmpe de multiresistente bakteriers fremmarch, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, til BT.


Pakkerne med kød er købt i en række store supermarkeder, og den stigende forekomst af bakterier, der er modstandsdygtig over for almindelig antibiotika, bekymrer flere eksperter.

MRSA kan ikke smitte, ved at personer spiser kødet, så de resistente bakterier udgør ikke en direkte risiko for forbrugerne. Men bakterien kan være farlig for ældre eller svækkede mennesker, hvis de bliver smittet med MRSA fra andre personer på hospitaler eller plejehjem.

Ifølge Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, kan udbredelsen af MRSA "få vidtrækkende konsekvenser", skriver BT.

Fem personer er døde efter en alvorlig blodinfektion med MRSA CC398 i perioden 2007 til 2014, viser tal fra Statens Serum Institut. Både forekomsten af svine-MRSA og antallet af smittede danskere er dog steget de seneste år.

I april blev Folketingets partier enige om en MRSA-plan, der skal bekæmpe den smitsomme bakterie, der er vidt udbredt i svinestaldene.

Blandt andet skal forbruget af antibiotika i dansk landbrug nedbringes med 15 procent frem mod 2018.

Emneord: MRSA, Forbrugerrådet Tænk, Syddansk Universitet, BT
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 19.05.15 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Rigtigt Jørgen Olsen

  Tak for relevant kommentar Jørgen Olsen. Rigtig god pointe.
  Bh Nick Allentoft, redaktør

 • 19.05.15 Jørgen Olsen
  Hver tredje pakke inficeret

  Hvilket tyndt grundlag at offentliggøre på. 8 ud af 25 pakker. Kommer disse pakker fra forskellige udsalg eller fra en enkelt leverandør, og altså mulighed for at kødet stammer fra en specifik besætning. Det er godt nok utroligt at man sætter alarmklokkerne i aktion allerede. Noget bedre dokumentation kunne ønskes.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.05.17 Politik
  LAG-midler har skabt 2.400 arbejdspladser

  LAG-projekter landet over har skabt mange flere arbejdspladser end først antaget, viser ny rapport fra Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet.

 • 05.05.17 Infrastruktur
  Dansk dronecenter får unik adgang til stort fynsk luftrum

  Droneudviklere og droneproducenter har fået helt nye muligheder for at prøve deres ideer og produkter af på UAS Denmark -Danmarks Dronecenter.

 • 04.04.14 Infrastruktur
  Passagererne får stærk stemme

  En ny uafhængig stemme, Passagerpulsen, skal fremover tale passagerernes sag og skaffe ny faktabaseret viden om kollektiv trafik og passagererne. Trafikselskaber, jernbaneoperatører og pendlertalsmænd bakker op om tankerne bag Passagerpulsen

 • 04.03.14 Velfærd
  App holder øje med dit hashforbrug

  Helsingør Rusmiddelcenter har udviklet Danmarks første gratis mobilapplikation, der skal hjælpe unge mennesker med at få et overblik over deres forbrug af hash. APP’en er tænkt som en øjenåbner for de unge og som en genvej til at søge professionel hjælp, hvis de har behov for det.

 • 04.11.13 Politik
  Udviklingsprogram skal styrke børns trivsel og læring i dagtilbud

  Social-, Børne- og Integrationsministeriet har netop indgået en aftale med et konsortium om at gennemføre et stort forsøgs- og forskningsprogram for at skabe ny viden om, hvordan vi bedst muligt styrker børns trivsel, livsduelighed og læring i dagtilbuddene.