Læs de to debattører og forfatteres anmeldelser af hinandens bøger, og oplev dem i en live debat den 3. oktober på Comedy Zoo i København.

Mattias Tesfaye og Lars Tvede skaber scenen for en ny politisk samtale

Håndværkeren og socialisten Mattias Tesfaye roser ingeniøren og kapitalisten Lars Tvede, som roser tilbage. I anmeldelser af hinandens bøger nedbryder de to debattører fordomme og skaber nyt rum for debat.

Kan liberalistens advarsler mod vestens snigende tilsanding møde socialistens kamp for opgør med bureaukratiet? Svaret er et rungende ja, og med anmeldelser af hinandens bøger formår Lars Tvede og Mattias Tesfaye at åbne døren til et nyt rum for anerkendende debat.

Mattias Tesfaye og Lars Tvede tegner nye konturer for rød og blå

Lars Tvede og Mattias Tesfaye mødte for første gang hinanden i Mediehuset DenOffentliges debatkoncept Society Zoo. Det skete efter gensidige anmeldelser af hinandens bøger, Det Kreative Samfund og Kloge Hænder.

Find interviews og deres respektive anmeldelser her.

“Bogens stærkeste kapitler er netop beskrivelsen af, hvordan alle store civilisationer på forholdsvist kort tid er brudt sammen på grund af indre stagnation og bureaukrati, forårsaget af en begrænsing i menneskers adgang til viden, handel, ejendomsret og rejser. Og hvordan netop disse forfaldstendenser kan spores i de nuværende vestlige samfund. Jeg er enig,” skriver Mattias Tesfaye i en anmeldelse af Lars Tvedes bog Det Kreative Samfund, der udkom tidligere i år.

Tvede anerkender på samme måde Tesfayes fokus på håndværksfaget og den tavse viden, der oparbejdes gennem praktisk erfaring.

“Han begrunder det meget godt i sin efter min mening vigtige og velskrevne bog Kloge Hænder. Murere, brandmænd, musikere og mange andre praktikere vil, forklarer han, med tiden erhverve sig noget, der kaldes ”den tavse viden”..... Efter at have fået det og en del andet på plads, begynder Tesfaye at revse et samfund, der i stigende grad nedgør og forsømmer håndværksfagene til fordel for boglige fag. Dette betyder efter hans og i øvrigt også min mening, at vi får for mange akademikere og for dårligt håndværk,” skriver Lars Tvede.

Selvom de befinder sig åbenlyst i hver deres politiske spektrum, er de enige om grundlæggende udfordringer for samfundet i dag. Mattias Tesfay går så langt som at sammenligne Tvedes omfattende bog med “Europas Kulturhistorie” som var en af de bøger, der ifølge Tesfaye lagde det etiske og politiske grundlag under “efterkrigstidens velfærdsstats-opbyggende regeringer.”

“’Det kreative samfund – hvordan Vesten vinder fremtiden’, har det samme potentiale for den moderne liberalisme i det 21. århundrede. Partileder Anders Samuelsen fra Liberal Alliance har da også omfavnet udgivelsen på sin Facebook,” skriver Tesfaye, der læste bogen i løbet af sommeren.

“Når jeg alligevel læste samtlige 524 sider med åbent sind og interesse, var det fordi en grundlæggende optimistisk tone præger kapitlerne fra start til slut. Tvede tror på mennesket. På vores evne til at overleve klimaudfordringer, ressourceproblemer, sygdomme, fødevaremangel og alle de andre dommedage, der udråbes af de såkaldt grønne organisationer,” skriver Tesfaye.

Således formår to af det seneste års vigtige bidragydere til debatten om fremtidens samfundsmodel at mødes - stort set - uden brug af blå eller rød maling.

“En af Tesfayes´ pointer er, at dygtige, veluddannede håndværkere selv kan træffe kreative og taktiske beslutninger på arbejdspladsen, hvorimod de dårlige skal hunses af ”DJØF’ere, ingeniører, magistre, kommunikationsfolk og andre akademikere”.... Der er ikke plads nok i denne anmeldelse til alle hans fede bemærkninger, så jeg vil nøjes med en: ”Danmark er ikke en forskningsnation. Derfor er det konstante fokus på øgede forskningsbevillinger forfejlet. Vi er en innovationsnation, der formår at omsætte andres opfindelser og forskningsresultater til konkrete produkter.”,” skriver Lars Tvede om bogen Kloge Hænder. 

Han glæder sig derfor også til at møde Tesfaye i en personlig debat og samtale.

"Jeg tror, de fleste danskere er ret enige om de fleste mål for samfundet, men meget mindre om midlerne. Det jeg håber at snakke mest om, er nye ideer, der er så oplagte, at de er hævede over politik," siger Lars Tvede. 

 

Læs de to debattører og forfatteres anmeldelser af hinandens bøger her, og oplev dem i en live debat den 3. oktober på Comedy Zoo i København.

 
Emneord: TesfayeTvede, Lars Tvede, Mattias Tesfaye, Kloge hænder, Det Kreative Samfund, Samfundslederskab
DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 06.05.17 Bæredygtighed
  McKinsey-rapport med choktal: 40 ud af 100 arbejdstimer kan automatiseres

  Med Bjarne Corydon i spidsen præsenterer den indflydelsesrige konsulentvirksomhed McKinsey en rapport, der gennemanalyserer teknologiens mulige påvirkning af arbejdsmarkedet. Tallene inviterer til en grundig debat om balancen mellem teknologi og samfundets udvikling. Hent rapporten her.