Theresa May: Angreb i hjertet af London ingen tilfældighed

Onsdagens angreb ved Storbritanniens parlament er et angreb på demokratiske værdier, mener premierminister. Overblik over angrebet her.

Det er ingen tilfældighed, at det var området ved netop det britiske parlament, der onsdag blev udsat for et angreb.

Det mener Storbritanniens premierminister, Theresa May, der onsdag aften har siddet for bordenden ved et møde i regeringens særlige sikkerhedskomité oven på episoden, hvor i alt fire personer mistede livet.

Premierministeren peger på, at parlamentet i hjertet af London symboliserer "demokrati, frihed, menneskerettigheder og retsstaten".

- Derfor er det et mål for folk, der afviser disse værdier, siger Theresa May sent onsdag aften.


Hun kalder angrebet for "sygt og depraveret" og gerningsmanden, der blev dræbt af politiet, for en "terrorist". Samtidig slår hun fast, at de personer, der forsøger at bekæmpe britiske værdier, "vil mislykkes".

- Vi vil aldrig give efter for terror, siger hun.

Efter mødet i sikkerhedskomitéen siger May, at det overordnede trusselsniveau fortsat er "alvorligt". Det er det næsthøjeste trin på skalaen.

Premierministeren tænker på dem, der er blevet hårdest ramt af angrebet.

- Vores tanker og bønner er hos alle dem, der er blevet berørt, siger Theresa May.

En ukendt gerningsmand kørte ifølge politiet først bevidst ind i adskillige mennesker på Westminster Bridge. Her blev to dræbt. 

Bagefter kørte han bilen ind i et hegn ved parlamentet og løb mod indgangen, hvor han stak en betjent ned. Efterfølgende blev gerningsmanden skudt af politiet. Betjentens liv stod ikke til at redde.

Motivet bag angrebet er endnu ukendt. Politiet efterforsker det foreløbigt som en terrorhandling.

Theresa May oplyser, at arbejdet i parlamentet, som onsdag har været under såkaldt lockdown, vil blive genoptaget torsdag.

 

OVERBLIK: Det ved vi om angrebet i London
Fire personer er onsdag blevet dræbt i nærheden af det britiske parlament. Knap 40 personer er sårede.

Onsdag eftermiddag omkring klokken 15.40 dansk tid udspillede sig i London det, som britisk politi efterforsker som en terrorhandling.

Her er et overblik over, hvilket billede der tegner sig:

* Angrebet begyndte, da en bilist i en Hyundai 4x4 tilsyneladende bevidst kørte ind i fodgængere på Westminster Bridge tæt på det britiske parlament.

* Bilen bragede ind i et hegn, og en person fortsatte til fods mod parlamentet bevæbnet med en kniv. Den sortklædte mand stak en betjent ned, inden han selv blev skudt og dræbt af en anden betjent. 

Politibetjenten, en 48-årig mand, som havde arbejdet ved politiet i 15 år, døde senere af sine kvæstelser.

* Motivet relaterer sig angiveligt til islamistisk terrorisme, siger politiet, som mener at kende til gerningsmandens identitet. Han handlede desuden alene, mener politiet.

* Fire personer er omkommet. Heriblandt en politimand og den formodede gerningsmand, som blev skudt af politiet. To andre civile, en kvinde på 43 år og en mand i 50'erne, har også mistet livet i angrebet.

* Syv personer er fortsat i kritisk tilstand torsdag formiddag. Der er i underkanten af 40 sårede i alt. Blandt dem er tre politimænd.

* Parlamentsbygningerne og en række nærliggende gader var i flere timer spærret af. 

* Personalet i enkelte bygninger i parlamentet fik onsdag aften omkring klokken 19.30 dansk tid lov at forlade stedet.

* Den britiske premierminister, Theresa May, blev evakueret fra parlamentet og kørt til sit hjem på Downing Street. Hun er ikke kommet noget til.

* Torsdag morgen har en politistyrke foretaget seks razziaer og syv anholdelser i Birmingham efter angrebet i London.

Kilder: BBC, The Guardian, Reuters, Sky News.

/ritzau/

/ritzau/

Emneord: Terrorangreb, Terrorister, England, London, Udland, Theresa May, 230317
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 23.03.17 Velfærd
  Ny rapport: Vores kroniske sygdomme presser kommunekasserne

  Siden 2007 er antallet af kroniske syge og multisyge steget voldsomt. En ny rapport fra Region Hovedstaden viser, at udover de menneskelige omkostninger, så belaster de kroniske sygdomme især kommunernes økonomi.

 • 06.05.15 Politik
  Evaluering af myndighedernes indsats under terrorangrebet

  Rigspolitiet har afleveret myndighedernes evaluering af indsatsen i forbindelse med terrorangrebet i København. Evalueringen viser, at myndighederne var velforberedte, velorganiserede og klar til hurtigt at organisere beredskabet. Evalueringen peger samtidig på ti læringspunkter, der vil få betydning for det fremtidige beredskab.