Thorning om EU-klimadrøftelser: Det bliver op ad bakke

Der kommer svære diskussioner om EU's klimamål frem mod 2030 på topmødet fredag, siger statsministeren.

Det bliver ikke nemt for EU's stats- og regeringschefer at nå frem til fælles ambitioner og mål på klima- og energiområdet fredag.

Det giver statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kraftigt udtryk for inden EU-topmødets andendag, hvor klima og energi står til at dominere dagsordenen.

- Jeg er nødt til at sige, at det bliver særdeles vanskelige drøftelser, siger hun.

Hun understreger, at Danmark er optaget af, at EU-lederne går videre med de mål, som EU-Kommissionen spillede ud med i slutningen af januar, og tager dem med i mødets konklusioner som de rigtige skridt for EU's klima- og energipolitik.

- Der er meget at kæmpe for i dag. Vi vil gerne have skrevet klima- og energimålene ind i aftalen, siger hun.

EU-Kommissionens klimaudspil foreslår 40 procent reduktion af CO2-udslippet på EU-plan sammenlignet med niveauet i 1990, og at 27 procent af EU's energiforbrug skal komme fra vedvarende energikilder som sol og vind.

- Men jeg må konstatere, at der er meget stor modstand mod det fra flere medlemslande. Det er op ad bakke.

- Danmark står forrest i kampen for, at EU skal være ambitiøs, når det kommer til vores energi- og klimapolitik, siger hun inden mødet.

Statsministeren håber, at EU før FN-generalsekretær Ban Ki-moons internationale klimatopmøde til september kan nå at træffe beslutninger om EU's klima- og energimålsætninger frem mod 2030.

Helle Thorning-Schmidt håber endvidere på at få opbakning til et dansk forslag om, at EU skal lave en plan for, hvordan medlemslandene kan blive mindre afhængige af gas og olie fra blandt andet Rusland.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fremlagde forslaget på et europaministermøde i Bruxelles tirsdag.

Ifølge Lidegaard fik det stor opbakning i lyset af krisen i Ukraine, som viser, at det gør unionen sårbar at være afhængig af energi fra Rusland.

/ritzau/

 

Emneord: EU, Topmøde, Klima, Helle Thorning Schmidt, EUs klimamål
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også