Thorning tager til EU-topmøde med forbehold i bagagen

Politik

19/12/2013 11:02

Aftale om bankunion dæmper presset på EU-lederne, som tager hul på topmøde præget af forbeholdsramte emner.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes EU-kolleger kan sende en stor tak til deres økonomi- og finansministre.

Med en aftale sent onsdag aften om en ny afviklingsmekanisme for kriseramte europæiske banker, som er en central del af den kommende bankunion, er den største knast således høvlet af, allerede inden EU-lederne torsdag eftermiddag samles til et topmøde i Bruxelles.

Dermed er der lagt op til et EU-topmøde uden nogen emner som bør kunne stjæle hele opmærksomheden fra den brede dagsorden, der omfatter alt fra forsvarspolitik over økonomi til indvandring og udenrigspolitiske emner.

Det bliver dog et lidt særpræget topmøde for statsminister Helle Thorning-Schmidt. Flere af topmødets hovedpunkter omhandler således politik, hvor Danmark på grund af forbeholdene ikke er omfattet.

Det er tilfældet, når EU-lederne for første gang i fem år skal have en strategisk drøftelse af den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik, hvor Danmark som bekendt har et forbehold.

Det gælder også i et vist omfang, når EU-lederne igen skal drøfte indvandringspolitik og det store pres af bådflygtninge mod den italienske ø Lampedusa. Her kan retsforbeholdet spille ind.

Og når stats- og regeringscheferne over middagen torsdag aften kigger nærmere på den økonomiske situation i euroområdet og den nye aftale om bankunionen, så træder euroforbeholdet som udgangspunkt i kraft.

Der venter dog den danske regering en opgave forude med at afgøre, om Danmark som ikke-euroland skal benytte sig af muligheden for at tilslutte sig bankunionen. Og om det i så fald bør afgøres ved en folkeafstemning, som Dansk Folkeparti og Enhedslisten har krævet.

Det er dog ikke en beslutning, som bliver truffet på dette topmøde. Regeringen vil først vente på, at alle detaljer er faldet på plads.

- Der er ikke noget, der jager Danmark væk fra bankunionen. På den anden side er der heller ikke noget, der gør, at vi som sådan per definition har taget positivt stilling. Det kommer først senere, at vi skal gøre vores stilling op, siger økonomiminister Margrethe Vestager (R) natten til torsdag, efter at aftalen om bankunionen var faldet på plads.

EU-topmødet starter torsdag eftermiddag og afsluttes efter planen fredag eftermiddag.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce