Nu tidligere statsminister og snart tidligere partiformand Helle Thorning-Schmidt. Foto: Agnete Schlichtkrull

Thorning var sej - men risikerer at ende i glemmebogen

Det er et blandet eftermæle, som den afgåede statsminister Helle Thorning-Schmidt efterlader sig, lyder det.

I løbet af de seneste måneder har den netop afgåede statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), formået at samle sit parti omkring sig og fremstå positivt hos mange vælgere.

Men alt i alt efterlader Danmarks første kvindelige statsminister sig et blandet eftermæle.

Det mener både den politiske kommentator Hans Engell og professor Tim Knudsen, der forsker i den danske regerings ledelse og organisation.

- Hun var en moderne socialdemokrat, og hun førte en rigtig flot valgkamp til sidst. Hun var en sej type, og anset hvor meget modvind, hun mødte, så bevarede hun hovedet koldt, siger Hans Engell til Ritzau og fortsætter:

- Men hun kørte den ikke helt i hus, og hun risikerer at blive lidt af en parentes i den socialdemokratiske historie. Også fordi mange socialdemokrater ikke rigtig opfattede hende som autentisk socialdemokrat.

Den samme fornemmelse har professor Tim Knudsen, der også mener, at Thorning ikke vil efterlade et entydigt positivt eller negativt indtryk. 

- På den ene side kan man sige, at hun havde meget svært ved at træde i karakter og fremstå som én med et klart projekt og en klar linje i sin politik, siger han.

- På den anden side må man anerkende, at hun har været ualmindeligt sej til at stå i modvind, og man må også anerkende, at hele forløbet i 2015 er et meget dygtigt forsøg på at ændre på alle de problemer, som regeringen har haft.

I modsætning til nyere tids socialdemokratiske statsministre adskiller Thorning sig også ved, at hun ender med at sidde ved magten i mindre end fire år.

De tre tidligere socialdemokratiske statsministre, Poul Nyrup Rasmussen, Anker Jørgensen og Jens Otto Krag, opnåede alle genvalg og sad ved magten i adskillige år.

- Jeg tror ikke, hun kommer til at sætte lange historiske spor for andet end, at hun var den første kvindelige statsminister, hun lavede nogle reformer og stod så i øvrigt i spidsen for en række løftebrud, lyder det fra Hans Engell.

Helle Thorning-Schmidt blev formand for Socialdemokraterne i 2005 efter kun at have været medlem af Folketinget i to måneder. Dengang var hendes budskab, at hun kunne "slå Anders Fogh". Det lykkedes dog ikke ved folketingsvalget i 2007.

Fire år senere lykkedes missionen med at komme til magten, da hun slog Lars Løkke Rasmussen i et yderst tæt valg. Og nu træder hun altså tilbage og efterlader - efter alt at dømme - formandsposten til den mere traditionelle socialdemokrat Mette Frederiksen.

/ritzau/

Emneord: FV2015, Socialdemokratiet, Helle Thorning-Schmidt, Partiformand, Statsminister
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.

 • 17.06.15 Politik
  Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

  Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.