Thulesen: Thorning bør spørge danskerne om bankunion

Bankunion er et skridt i retning af euro i Danmark, selvom danskerne to gange har sagt nej til euro, mener DF.

Det skal være op til danskerne at afgøre, om Danmark skal gå med i EU's bankunion. Det mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Han kritiserer SR-regeringen, efter det torsdag kom frem, at Danmark ifølge regeringens embedsmænd kan tilslutte sig bankunionen uden at skulle holde folkeafstemning om spørgsmålet.

Der er nemlig ikke tale om afgivelse af suverænitet, vurderer embedsmændene. Og dermed ligger beslutningen hos politikerne på Christiansborg.

Regeringen har endnu ikke officielt meldt ud om man vil anbefale et ja eller et nej til bankunionen. Flere medier skriver dog, at regeringen vil anbefale et ja. Og det får Thulesen Dahl til at reagerer skarpt:

- Regeringen har i dag besluttet, at Danmark skal med i euro-landenes bankunion. Og det endda uden at spørge danskerne først i form af en folkeafstemning, skriver Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:


- Bankunionen er naturlig for euro-landene, så man må se regeringens beslutning som endnu et skridt i retning af at forberede indførelsen af euro i Danmark. Den danske befolkning har sagt klart NEJ tak til euroen. Endda to gange. 

- Det burde regeringen respektere, skriver Kristian Thulesen Dahl på Facebook.

Idéen med EU's bankunion er at føre et fælles banktilsyn, sådan at der skabes større sikkerhed omkring de europæiske banker. 

Det overordnede mål er at sikre, at fremtidige problemer i europæiske banker ikke skader almindelige bankkunder, statskasserne eller euroen.

Med sin melding torsdag fortsætter Thulesen Dahl Dansk Folkepartis kritiske linje over for EU. 

Dansk Folkeparti er i forvejen stærke modstandere af, at et stort flertal bestående af SR-regeringen, Venstre, De Konservative og SF vil erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Det spørgsmål kommer dog til afstemning, fordi der er tale om afgivelse af suverænitet. Folkeafstemningen om retsforbeholdet skal ifølge en politisk aftale gennemføres i første kvartal af 2016.

FAKTA: Det går EU's bankunion ud på

EU's bankunion skal sikre en større sikkerhed i den europæiske banksektor.
Idéen med EU's bankunion er at føre et fælles banktilsyn, sådan at der skabes større sikkerhed omkring de europæiske banker. 

Danskerne skal ikke til folkeafstemning om bankunion, fordi Danmark ikke afgiver suverænitet. Det vurderer Justitsministeriet i regeringens rapport, skriver DR.

Her følger en række informationer om den fælles europæiske bankunion: 

* Tilsynet har til huse hos Den Europæiske Centralbank, ECB, i Frankfurt, hvor der fra 4. november 2014 er ført overordnet tilsyn med samtlige banker i bankunionen og direkte tilsyn med de 130 største finanshuse.

* Bankunionen har en fælles afviklingsmekanisme for, hvordan man fra januar 2015 håndterer en bank med så store problemer, at den skal lukkes. 

* Over en indfasningsperiode på otte år oprettes en fælles fond, hvor det som udgangspunkt er bankernes egne penge, der bruges til at betale for at afvikle en bank.

* Det overordnede mål er at sikre, at fremtidige problemer i europæiske banker ikke skader almindelige bankkunder, statskasserne eller euroen.

* Især de største og såkaldt systemiske banker, hvis kollaps kan få nationaløkonomiske konsekvenser, skal være bedre rustet til selv at undgå og modstå fremtidige kriser.

* Det er obligatorisk for de 19 nuværende eurolande at deltage i unionen.

* Lande, der står uden for eurosamarbejdet, kan når som helst vælge at melde sig ind i bankunionen. Og - under nærmere betingelser - ud igen. 

 

 

Emneord: Bankunion, Kristian Thulesen Dahl, EU's Økonomi, Eu-borgere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.03.14 Velfærd
  Skarpere kontrol med EU-borgere på danske ydelser

  Ledige EU-borgere skal ikke stilles bedre end danskere, der er på kontanthjælp og dagpenge. De skal stå til rådighed fra dag ét – og det skal i endnu højere grad end i dag sikres, at de lever op til de klare jobsøgnings-, uddannelses- og bopælskrav, der følger med.