Tidligere borgmester trækker sig som spidskandidat

Venstremanden nåede tre år som borgmester, men blev slået af kendt konservativ profil ved sidste valg.

Man kommer ikke til at se den tidligere borgmester Johannes Hecht-Nielsen som Venstres frontfigur i den valgkamp, der givetvis vil dominere det politiske liv i Helsingør frem til kommunalvalget den 21. november næste år. 71-årige Hecht-Nielsen, der var borgmester fra 2010 til 2013 og var sit partis spids ved valget det år, trækker sig nu fra posten som borgmesterkandidat, skriver Helsingør Dagblad.


- Jeg har meddelt kredsen, at jeg ikke vil være spidskandidat igen. Jeg har frem for alt en alder, hvor man skal passe på, hvad man siger ja til. Jeg er nået dertil i livet, hvor man i hvert fald ikke skal være spidskandidat for noget som helst mere. Derudover opfattes min person som kontroversiel på mange måder både i og uden for partiet. Derfor gavner det næppe partiet at have mig stående i spidsen, siger Johannes Hecht-Nielsen.
Det kontroversielle ved den langlemmede mands personlighed er ifølge Hecht-Nielsen selv blandt andet, at han melder tingene ærligt ud. Den pensionerede dyrlæge med bopæl i Kvistgård er ikke fan af at pakke tingene ind i et forsøg på at skjule holdninger og fakta, som andre måske ikke synes om.
- Der er mange steder, hvor jeg vækker modstand, fordi jeg siger, hvad jeg mener, og holder fast i mine synspunkter. Det modsatte er åbenbart populært. Også inden for mit eget netværk spørger folk mig om, hvorfor jeg skal være så ærlig og ikke bare melder mindre præcist, ligesom de andre gør… Det er ret pudsigt, at man hele tiden hører om, at politikerlede kommer af, at politikere ikke siger sandheden. Men det skaber også politikerlede, når man siger tingene lige ud. Nogle mener, at jeg er arrogant. Men jeg synes bare, at jeg er ærlig, forklarer Venstre-manden.
Snart tre byrådsperioder har Johannes Hecht-Nielsen været igennem - en af dem siddende på borgmesterkontoret. Og måden, som han fik nøglen til kontoret på, har også i nogle kredse påvirket bedømmelsen af ham som person og politiker.
Hecht-Nielsen blev valgt ind i Helsingør Byråd ved 2005-valget sammen med Venstres daværende spidskandidat Hans Andersen. Samme duo i samme opstilling blev valgt ind i 2009, hvor en tumultarisk konstitueringsfase dog endte med, at Hecht-Nielsen sprang fra Venstres aftale med de andre borgerlige partier og Lokaldemokraterne. I stedet gik han sammen med venstrefløjen og trak borgmesterkæden af den konservative bykonge Per Tærsbøl.
Fire år senere var det den konservative Benedikte Kiær, der vandt valget og blev borgmester. Hecht-Nielsen fik 837 personlige stemmer - ganske få for en siddende borgmester, og valget gav igen kun Venstre to mandater i byrådet, Hecht-Nielsen og Mette Lene Jensen.
- Det er tydeligt, at det med Tærsbøl også stadig spiller ind. Men tiden har vist, at jeg havde ret i, at det var nødvendigt, at der skete noget. Man skal vide, hvornår tiden er inde til at gå, og det var så ærgerligt, at Per ikke bare gik selv, men lavede en aftale med Lokaldemokraterne, som simpelthen ikke var god nok for kommune… At det var helt galt, at jeg blev borgmester på den måde, er der stadig nogle, der mener. Men helt ærligt, jeg ville have gjort præcis det samme i dag, siger Hecht-Nielsen.
Det med ærligheden er et omdrejningspunkt, når Venstre-politikeren ser tilbage på de 12 år. Den har kostet, mener han og henviser blandt andet til, at på mandag vil et flertal i Helsingør Byråds økonomiudvalg sandsynligvis pege på, at et nyt sundhedshus skal placeres ved Prøvestenen.
- Et eksempel kunne være, at jeg i sin tid støttede, at Poppelgården eller Prøvestenen var det rigtige sted at placere et nyt sundhedshus sammen med Region Hovedstaden, der også var med på det. Men så blev jeg skældt ud for, at jeg ikke ville redde det netop lukkede Helsingør Hospital. Jeg mente, at vi skulle se realiteterne i øjnene. Hospitalet var lukket. Og nu ender sundhedshuset alligevel Prøvestenen, men resultatet bliver dårligere, fordi regionen ikke er med i samme grad længere. Dengang blev jeg taberen, fordi jeg var ærlig. Ærligheden giver ikke mange stemmer, erklærer Hecht-Nielsen.
Venstres kredsformand Ole Holde understreger over for Helsingør Dagblad, at partiet accepterer, at Johannes Hecht-Nielsen ikke er spidskandidat, men gerne vil have ham som opstillet ved det kommende valg. »Vi vil gerne kunne trække på hans erfaring«, forklarer Holde.

Emneord: Helsingør Dagblad, Helsingør Kommune, Johannes Hecht-Nielsen, Benedikte Kiær, Borgmesterkandidater, KV17
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også