TIDSLINJE: EU gennem 60 år

Politik

25/03/2017 16:14

Nick Allentoft

Siden grundlæggelsen i 1957 er det europæiske samarbejde vokset. De senere år er samarbejdets kriser til gengæld vokset. Se videoer med den europæiske udvikling her.

Lørdag er det nøjagtigt 60 år siden, at fundamentet for EU blev lagt med underskrivelsen af Rom-traktaten. Læs mere om samarbejdet her. 

* 1957: Belgien, Frankrig, Holland, Italien, Luxembourg og Tyskland underskriver Rom-traktaten og etablerer dermed Det Europæiske Fællesskab (EF). Visionen er at arbejde hen imod et fælles marked. Med Rom-traktaten oprettes samtidig en stribe europæiske institutioner, herunder EU-Kommissionen.

* 1973: Danmark bliver en del af unionen samtidig med Irland og Storbritannien. I de efterfølgende år kommer flere andre lande til.

* 1985: For at nå det oprindelige mål om et fælles marked vedtager medlemslandene Den Europæiske Fællesakt. Samme år underskrives Schengenaftalen, der lægger fundamentet for ophævelsen af personkontrollen ved de nationale grænser.

* 1993: Maastricht-traktaten træder i kraft. I Danmark måtte den til afstemning hele to gange. Danmark sikrer sig fire forbehold i samarbejdet. Det drejer sig om unionsborgerskab, en fælles møntenhed, forsvar og retligt samarbejde. Med Maastricht-traktaten ændrer EF navn til Den Europæiske Union (EU).

* 1999: En stribe medlemslande går sammen om en ny valuta, euroen. Den nye møntenhed kommer på gaden i 2002. 

* 2004: EU vokser til 25 medlemmer. De nye familiemedlemmer er Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Ungarn samt Cypern og Malta.

* 2007: Endnu to lande kommer til, Bulgarien og Rumænien.

* 2007: EU-landene underskriver Lissabon-traktaten. Formålet er at gøre EU mere demokratisk og at være bedre i stand til at møde klimaændringer, sikkerhed og bæredygtig udvikling.

* 2013: Kroatien bliver EU's medlem nummer 28.

* 2016: Et flertal på 52 procent af de britiske vælgere stemmer for at forlade EU. Vilkårene for den historiske skilsmisse skal forhandles på plads i løbet af to år. 

Kilder: Ritzau, Folketingets EU-oplysning og AFP.

 

Mest Læste

Annonce