Tidstyranniet i ældreplejen er på retur

Flere kommuner dropper at registrere tidsforbruget på ydelser til ældre, viser rundspørge blandt ældrechefer.

Den omstridte tidsregistrering af plejepersonalets arbejde hjemme hos landets ældre borgere er kraftigt på retur. Det skriver Politiken mandag. 

For fem år siden krævede 47 procent af landets kommuner registrering af tidsforbruget, men i dag er andelen faldet til 21 procent. 

Det fremgår af en rundspørge til kommunernes ældrechefer, som plejepersonalets fagforbund, FOA, har gennemført både i 2009 og nu igen i 2014.

- Man er begyndt at anerkende medarbejderes faglighed og sætter nu spørgsmålstegn ved, om registrering af minutter nu også er den rigtige måde at styre på, siger Tine Rostgaard, der er professor i ældrepleje på Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, til Politiken.

Såvel Ældre Sagen som plejepersonalets fagforbund bifalder udviklingen.

- Det kan vi selvfølgelig kun glæde os over. Vi så gerne, at endnu flere kommuner tog samme beslutning, for det giver ikke mening, at vores medlemmer ude i ældreplejen skal dokumentere side op og side ned, hvad de foretager sig, i stedet for at tage sig af de ældre, siger Karen Stæhr, sektorformand i FOA, til Politiken.

Udviklingen ligger i tråd med anbefalinger fra både Ældrekommissionen og Produktivitetskommissionen, som begge barslede med rapporter i 2013.

Københavns Kommune er en af dem, der har gjort op med stopurene. Plejepersonalet skal nu hverken notere, når de kommer og går eller registrere hver enkelt ydelse, de udfører for den ældre under hjemmebesøget. Det stoppede i 2012. 

Samtidig har kommunen ændret den måde, ældre borgere bliver tildelt hjælp på. 

Før blev hr. Jensen visiteret til en række af 88 forskellige detaljerede ydelser, som for eksempel den øvre toilette (vask af ansigt, hals, arme og hænder, red.), påklædning og anretning af morgenmad, der alle skulle vare et bestemt antal minutter.

I dag tildeles han en såkaldt besøgsblok, der for eksempel kan hedde "moderat støtte til personlig pleje – morgen". Hr. Jensen får hverken mere eller mindre hjælp end før, men der er større frihed til at styre, hvad tiden skal bruges på.

/ritzau/

Emneord: Ældrepleje, Tidstyranni, Registering, Tidsforbrug, Tine Rostgaard
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.12.16 Velfærd
  Ældresagens fremtidsstudie: Ældreplejen er uværdig og får os til at frygte alderdommen

  Ældre Sagens Fremtidsstudie 2015 har spurgt mere end 4000 danskere i alderen 50-89 år om deres forventninger til fremtiden. Studiet dokumenterer sort på hvidt, at de ’yngste ældre’ – de 50-59-årige og dermed fremtidens pensionister - er de mest bekymrede for alderdommen. På en række punkter frygter de ligefrem alderdommen og de konsekvenser der måtte følge med.

 • 01.12.15 Ledelse
  På opdagelsesrejse i velfærdssamfundet

  Hvad ville man opdage, hvis man lod sig indskrive på et plejehjem? VIA University College tog alternative metoder i brug og fik nye perspektiver til at videreudvikle deres playmaker-forløb rettet mod kommunerne.

 • 29.09.15 Velfærd
  LO: Finanslov uden perspektiver for lønmodtagerne og for Danmark

  "Regeringens finanslovforslag lægger desværre ikke op til den vækst og fremgang, som vi havde håbet. LO ønsker at styrke indsatsen i forhold til uddannelse, børnepasning og ældrepleje for at understøtte privat vækst. Men i stedet ser vi en borgerlig finanslov som får den modsatte virkning", siger Harald Børsting.

 • 22.09.15 Velfærd
  Ny handlingsplan skal give demente og pårørende et bedre liv

  Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde sætter nu gang i arbejdet med en ny national handlingsplan for demens, der skal gøre Danmark til et mere demensvenligt samfund og styrke indsatsen over for det stigende antal danskere med en demenssygdom og deres pårørende.

 • 29.06.15 Velfærd
  Bedre overgang til plejehjem

  Et møde i borgerens hjem inden indflytning på plejecenter giver alle parter en langt bedre oplevelse af skiftet fra privat bolig til plejecenter