Tiggeri er flyttet ind på sociale medier

Velfærd

20/06/2017 10:35

Nick Allentoft

"Min veninde inviterede mig ind til byen og spise, men mangler til turen hjem og en pakke cigaretter i alt 64 kr. Nogen der vil hjælpe," skriver et medlem i gruppen Betalingshjælpen.

Fra butiksstrøget til din Facebook. Nu er det ikke kun i bybilledet, man ser tiggere.

Flere og flere efterspørger økonomisk hjælp på sociale medier.

Det skriver DR Østjylland.

"Jeg sidder i den situation, at jeg mangler 1.100 til min husleje, så hvis der er en eller flere, der vil hjælpe lidt, så ville jeg være taknemlig," som en skriver i 

Facebook-gruppen hedder "Betalingshjælpen - kun for piger" med 3.500 medlemmer.

Gruppen er særlig oprettet til netop det formål, og op mod 40 beder om hjælp om dagen.

"Jeg har før lavet en annonce om hjælp, nu mangler vi penge til mad igen. Vi har max 17 kr på kontoen. Nogle der kan undvære lidt?," skriver en anden.

Det kan skyldes, at det ikke er lige så grænseoverskridende at bede om hjælp på nettet, som det er at sidde med et skilt på et butiksstrøg, fortæller lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet Jesper Tække.

- Der er lidt skred i normerne på grund af de sociale medier. Før var det meget ugleset at bede om penge og tigge. Men nu er der masser af mikroøkonomi, fundraising og så videre, siger han til DR Østjylland.

- Hvorfor skal den enkelte, der har et behov, ikke kunne fundraise lidt selv på de sociale medier?, siger han.

Det er ikke kun de store behov, der bliver forsøgt dækket i Facebookgruppen. Det kan også være i det små. For eksempel:

"Min veninde inviterede mig ind til byen og spise, men mangler til turen hjem og en pakke cigaretter i alt 64 kr. Nogen der vil hjælpe?"

Jesper Tække spår, at omfanget kun bliver større.

- Det er en form for domino-effekt. Man ser andre gøre det, og at der ikke sker noget ved det. Man taber ikke social kapital eller identitet på at gøre det. Man har det her behov, og det er måske ved at være acceptabelt, forklarer Jesper Tække til DR Østjylland.

Tiggeri er ulovligt i Danmark, men Østjyllands Politi har ikke kunne udtale sig om, hvorvidt den digitale metode er lovlig.

Hele historien hos DR Østjylland

Mest Læste

Annonce