Tine var i innovationspraktik: Udfordrende på den rigtig gode måde

Velfærd

01/03/2018 09:42

Paul Sauer

Tine Helvang Hansen var praktikvært for praktikanter fra både kommune og stat. Hun kalder COI's Innovationspraktik "en rigtig god investering".

Fire dage med en praktikant fra Digitaliseringsstyrelsen og tre dage med en praktikant fra Holstebro Kommune. Det gav Assens Kommune nogle værdifulde oplevelser og inspiration til at forbedre deres egne arbejdsmetoder.

Det fortæller Tine Helvang Hansen, der er konsulent i Assens Kommunes afdeling for digitalisering og velfærdsteknologi. Hun var praktikvært i 2017 og synes, det er en investering, der er "givet rigtig godt ud".

Læs mere om COI's Innovationspraktik og se, hvordan du tilmelder dig her

"Det giver rigtig meget mening. Praktikanternes besøg gav os en unik mulighed for at få andres øjne på tingene og få sat fingeren på det, der kan gøres bedre. Samtidig blev vi tvunget til selv at reflektere over vores egne projekter og arbejdsmetoder, fordi vi skulle præsentere det for andre. Det er meget positivt," siger Tine Helvang Hansen.

Havde en åben tilgang

Hun fortæller, at hendes afdeling allerede tidligt i 2017 besluttede sig for at blive praktikværter. De ville ikke lægge sig fast på hverken antal praktikanter eller antal praktikdage, men ønskede derimod at tilpasse sig efterspørgslen:

Læs mere fra COI

Center for Offentlig Innovation deler viden og erfaringer på DenOffentlige.

Læs mere fra COI lige her.

Vil du også præge den offentlige debat, så bliv redaktør for eget indhold så kontakt os.

"Vi havde en meget åben tilgang. Hvis der kom én praktikant, var det fint, og hvis der kom to eller tre, skulle vi også nok finde ud af, hvad vi skulle gøre. For os var det vigtigste, at vi hver især kunne få noget ud af hinanden. Og vi var sikre på, at de fleste praktikanter ville kunne give os noget respons og inspiration uanset hvilken arbejdsplads, de kom fra," siger Tine Helvang Hansen.

Læs mere om, hvordan COI matcher, og tilmeld dig Innovationspraktikken her

Af samme årsag valgte afdelingen ikke at sætte en for lav øvre grænse på antallet af praktikdage.

"Fra begyndelsen sagde vi, at vi godt kunne være med på fire dage. Selvfølgelig ville det også være okay, hvis praktikanterne ville være der i færre dage, men som udgangspunkt syntes vi, at fire dage var passende, hvis begge parter skulle nå at have noget reelt ud af det," siger konsulenten.

Med hele vejen rundt

Praktikanterne, Helle Egly Jespersen fra Digitaliseringsstyrelsen og Mette Toft Pedersen fra Holstebro Kommune, var der ikke samtidig, fortæller hun. Mens Helle Egly Jespersen var i der i uge 37, kom Mette Toft Pedersen først tre uger senere, fordi det passede bedre ind i Mettes arbejdsopgaver.

Begge fik et indblik i hele organisationen og dens arbejdsgange, forklarer Tine Helvang Petersen:

"De var begge med på sidelinjen i vores daglige arbejde, og de besøgte selv forskellige ledere og medarbejdere. Helle Egly mødtes fx med et par medarbejdere fra Borgerservice, fordi de konkret arbejder med et initiativ i Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. Helle arbejder selv med initiativet i Digitaliseringsstyrelsen, men sidder jo til dagligt langt fra borgerne, så det var rart for hende at høre, hvad der virker eller ikke virker," siger hun og fortsætter:

"Praktikanterne var også inde for at holde møde med vores direktør. Så de har generelt været hele vejen rundt."

Mulighed for fælles refleksion

Undervejs i praktikopholdet havde afdelingen indlagt nogle pitstops, hvor der var mulighed for fælles refleksioner og for at vende specifikke emner. Afdelingen havde også forberedt sig på andre måder for at byde praktikanterne velkommen:

"Vi havde udarbejdet et program, som praktikanterne kunne støtte sig til, og vi prøvede at gøre programmet så helstøbt som muligt. Det gik vi meget op i," forklarer Tine Helvang Hansen.

Begge praktikanter har givet Assens Kommune en række konkrete og meget brugbare input, forklarer hun videre. Blandt andet, at afdelingen i højere grad bør fortælle om, hvad den laver:

"Helle pegede på, at afdelingen godt kunne gøre mere ud af at kommunikere den gode historie ud til omverdenen om vores digitaliserings- og velfærdsteknologiprojekter," siger Tine Helvang Hansen og fortsætter:

"Det er noget, vi godt selv er klar over, og som vi ved, at vi bør gøre mere ud af. Men det er altid godt, når nogen udefra går ind og peger på det samme område. Så ved man, at det er noget, der skal gøres noget ved. Det skaber en ekstra opmærksomhed."

Fire dage er passende

Efter de to praktikforløb har flere medarbejdere fra hendes afdeling haft kontakt med begge praktikanter. Tine Helvang Hansen er også sikker på, at Assens Kommune vil deltage i Innovationspraktikken igen:

Læs mere: Niels var i praktik i Landbrugsstyrelsen: "Det gav mig inspiration og helt nye perspektiver"

"Det er jo en udvidelse af ens netværk. Man lærer nye mennesker at kende, og det er nemmere at kontakte hinanden, når vi har brug for at videndele. Derfor vil vi også helt sikkert være med igen. Vi synes, det er en rigtig god idé," siger hun.

Hun understreger, at hun synes, at fire dage er en passende tidsramme at lave et praktikforløb i.

"Vi synes, at fire dage var meget passende. For os havde to dage ikke været nok, for så havde man nærmest ikke nået at få en fornemmelse af hinanden. Vi har investeret fire dage pr. praktikant, og det er en investering, der er givet rigtig godt ud. Vi nåede at komme tættere på hinanden, og det har skabt nye gode relationer, som vi vil få glæde af i fremtiden. Det synes vi er dejligt," siger Tine Helvang Hansen.

OM COI'S INNOVATIONPRAKTIK:

  • Hvert år i uge 37 afholder Center for Offentlig Innovation Innovationspraktikken. Innovationspraktikken er skabt for at gøre det lettere for offentlige arbejdspladser, medarbejdere og ledere at lære af hinanden – på tværs af den offentlige sektor.
  • Innovationspraktikken er et gratis tilbud. Man vælger frit, om man vil være vært for 1-3 praktikanter, eller om man selv vil rejse ud. Ledere og medarbejdere fra både kommunale, regionale og statslige arbejdspladser kan deltage.
  • Erfaringerne viser, at både værter og praktikanter får et nyt og værdifuldt blik på egen opgaveløsning, og at praktikken giver konkret nytte på arbejdspladsen.
  • Innovationspraktikken gennemføres i år fra den 10.-14. september 2018. Tilmeldingen til åbner den 1. marts og slutter den 1. maj.

Læs mere om Innovationspraktikken her.

Se også Innovationspraktikkens Facebookside her.

Mest Læste

Annonce