Titusindvis kan komme i arbejde

Fra ledig til selvforsørgende: I Horsens Kommune har man i samarbejde med lokale virksomheder stor succes med at hjælpe folk på offentlig forsørgelse i arbejde. Hver femte ledige er på under et år blevet selvforsørgende i et OPS-projekt.

Der har aldrig været flere i arbejde, end der er netop nu i Danmark. 2.728.800 personer har et job og over alt meldes der om flaskehalsproblemer og mangel på ledige hænder. Men samtidig står over en halv million i den arbejdsdygtige alder uden for arbejdsmarkedet af sociale, fysiske eller psykiske årsager.
 
I Horsens har en lokal gruppe af virksomheder i samarbejde med jobcentret på under et år skabt 113 såkaldte småjobs, der har givet folk uden job en vej ind på arbejdsmarkedet. 21 er i løbet af perioden kommet i fast arbejde og er selvforsørgende.
 
”Der er alt mulig grund til at rose de mange virksomheder i Horsens, der ønsker at tage et medansvar for at bringe ledige i arbejde. Sammen har vi fokus på at ændre vaner, fordomme og hvad der nu ellers måtte stå i vejen for at skabe småjobs til ledige. Vi arbejder med en række forskellige samarbejdsmodeller blandt virksomhederne. Her har vi et fælles fokus på at guide den ledige i job til fælles gavn for den enkelte, virksomheden og samfundet som helhed,” siger Per Fjord, leder af virksomhedsservice i Horsens Kommune.
 
Ifølge Per Fjord er der blandt andet et stort potentiale i at lade småjobbere overtage arbejdsopgaver, som kan frigive ressourcer blandt de specialiserede medarbejdere i virksomhederne, der således har mulighed for at varetage flere primære kerneopgaver.
 
Task force finder kemien
Et lokalt task force i Horsens, som består af 20 virksomheder og repræsentanter fra kommunen, er omdrejningspunktet for indsatsen med at finde småjobs, der kan fungere som lediges vej tilbage eller ind på arbejdsmarkedet.
 
Ginnerup Arkitekter er et af de medlemmer, der har været med hele vejen. Her fremhæver man, at succesen i høj grad skyldes, at man bandt andet gør meget for at finde gode match mellem de ledige og de interesserede virksomheder via ”matchmaking”-arrangementer og virksomhedsbesøg for grupper. Her kan der så tages stilling til, om der skal igangsættes en mere seriøs dialog om et småjob.
 
”Den enkleste – men bestemt ikke uvæsentlige – måde at anskue det på er, at det handler om god kemi mellem mennesker. Er den til stede er alle villige til at gøre sig ekstra umage med at få det nye småjob til at lykkes. I bund og grund er det den gode relation, som gør forskellen på de eventuelt svære dage, og som resten af tiden gør det til en sand fornøjelse for alle parter,” siger Jens Erik Rasmussen, partner i Ginnerup Arkitekter.
 
Mange kan komme i job
I nabokommunen Hedensted har man en lignende samarbejdsmodel, hvor virksomhederne og kommunen i et task force arbejder tæt sammen om at finde småjobs, der kan hjælpe ledige ind på arbejdsmarkedet. Holstebro, Skive, Aalborg og Favrskov er andre eksempler. Nonprofit organisationen Code of Care hjælper kommuner og virksomheder med at opstarte og facilitere de lokale task forces. Her er man ikke i tvivl om, at hvis man udbreder konceptet til alle kommuner, vil det have en stor effekt og hjælpe mange på kanten af arbejdsmarkedet med ind til den igangværende jobfest. Titusindvis kan komme i arbejde, hvis vi gør plads til dem.
 
”Vi har en unik mulighed for at give dem, der i dag er på kanten af arbejdsmarkedet, en chance for at komme ind på det. Gevinsten for den enkelte, for virksomheden og for samfundet er meget stor. Men det kræver, at vi nedbryder de barrierer og fordomme, der i nogle tilfælde hæmmer samarbejdet mellem virksomheder og myndigheder,” siger Tommy Wølk, udviklingschef i Code of Care.
 
Det synspunkt bakkes op af Steen Hildebrandt, professor i bæredygtig ledelse, der efterlyser nytænkning for at give plads til, at alle bliver en del af fællesskabet.
 
”Der er noget i vejen med samfundet, når så mange står uden for eller er på kanten af arbejdsmarkedet, af vores fællesskab. Men initiativer som det i Horsens viser, at det især er virksomhederne, som kan gøre den største forskel, når der skal ændres på dette,” siger Steen Hildebrandt.
 
Rummelighed betaler sig
Med den nuværende højkonjunktur, fulde ordrebøger og lav ledighed er det for mange virksomheder vanskeligt at finde nye kvalificerede medarbejdere. Hos Creativ Company i Holstebro har man aldrig haft det problem, og det skyldes ifølge virksomhedens ledelse, at man altid har arbejdet målrettet med at tage socialt ansvar. Således har man en politik om, at 15% af medarbejderne skal være personer, der har brug for en hjælpende hånd til at komme ind på arbejdsmarkedet. Det gør Creativ Company til en virksomhed med stærke værdier, og derfor formår man både at fastholde og tiltrække de rette medarbejdere.
 
”En del af vores forretningsmodel er at prioritere aktiviteter, der giver os en solid omdømmekapital. Det giver ikke kun en god mavefornemmelse, men kan aflæses direkte på bundlinjen. Vi kan tiltrække medarbejdere, selvom ledigheden er lav, og der hersker heller ingen tvivl om, at vi har vundet ordrer, fordi man gerne vil handle med en virksomhed, der agerer på denne måde,” siger Peter Nørgaard, stifter af Creativ Company og Code of Care.
 
Virksomheder og kommuner kan kontakte Code of Care, hvis de er interesserede i at høre mere om, hvordan de kan komme i gang med at etablere partnerskabsmodeller a la den, som de har i Horsens.
 
Emneord: 110418, Klaus Risom, Code of Care, Det rummelige arbejdsmarked, Steen Hildebrandt, Tommy Wølk, Jens Erik Rasmussen, Ginnerup Arkitekter, Horsens Kommune, OPS, Creativ Company
Code of Care på DenOffentlige.dk Code of Care er etableret af virksomheder, støttet af virksomheder og arbejder for værdiskabelse, hvor flere på kanten af arbejdsmarkedet trives og færre sorteres fra, simpelthen fordi det sociale...
Aktivitet: Artikler: 3 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også