16 byer kæmpede om at blive frikommune

07/04/2011 09:04

Nick Allentoft

Vejle, Fredericia, Odense og Fredensborg får frie tøjler i 2012, når de bliver frikommuner. Flere kommer til. Omkring 16 kommunerne venter i spænding på, om de er blevet udvalgt til at betegne sig selv som frikommuner fra 1. januar 2012.

Ifølge flere medier bliver Vejle, Fredericia, Odense og Fredensborg fire af kommunerne.
Endnu har indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) ikke løftet sløret for, hvilke af ansøgerkommunerne der er udvalgt. Det sker først torsdag morgen.
Det samlede ansøgerfelt har budt på mindst16 kommuner, og regeringen har ifølge Vejle Amts Folkeblad derfor valgt at udvælge i alt ni frikommuner i stedet for fem som oprindeligt udmeldt.
Frikommuneforsøget skal give ny inspiration til "kommunal opgaveløsning". Hensigten er at komme bureaukratiet til livs, og forsøget starter i 2012 og løber fem år frem.
Bertel Haarder har tidligere sagt, at frikommunerne kan lave forsøg med "stort set alt, der ikke lige vedrører grundloven, menneskerettighederne og borgernes helt elementære krav".
Ansøgerfeltet omfatter Fredensborg, Vejle, Odense, Bornholm, Roskilde, Odsherred, Sønderborg, Fredericia, Kolding, Fanø (med Læsø), Silkeborg, Viborg, Hedensted, Holstebro, Vesthimmerland, Aalborg og Frederikshavn.

Mest Læste

Annonce