Aftale om en senere tilbagetrækning

13/5/11 7:42

Nick Allentoft

FINANSMINISTERIET: Regeringen har i dag indgået en aftale med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om en ambitiøs reform af tilbagetrækningssystemet. Reformen indeholder tre hovedelementer: * Fremrykning af Velfærdsaftalens forøgelse af efterløns- og folkepensionsalderen med 5 år * En 3-årig efterlønsordning * En seniorførtidspension for nedslidte

Den nye efterløn får en stærkere social profil. Ydelsen sættes op og modregningen for pensionsformue øges. Dermed målrettes efterlønnen kortuddannede med små pensionsformuer. Derudover gives mulighed for at få betalte efterlønsbidrag tilbagebetalt skattefrit, hvis man melder sig ud af ordningen.

Aftalen modgår presset på de offentlige finanser som følge af den demografiske udvikling og styrker dansk økonomi:

*Beskæftigelsen øges med godt 65.000 personer i 2020
*De offentlige finanser forbedres med 18 mia. kr. i 2020
*Den finanspolitiske holdbarhed styrkes med knap 10 mia. kr. (godt ½ pct. af BNP)
* Velstanden (BNP) øges med 47 mia. kr. i 2020

Finansminister Claus Hjort Frederiksen udtaler:

- Jeg er glad for, at et flertal af ansvarlige partier i Folketinget bakker op om en ambitiøs reform, der sikrer en ansvarlig linje i den økonomiske politik. Det er helt afgørende, at vi nu har taget hånd om langt størstedelen af den udfordring, der tegner sig for dansk økonomi frem mod 2020.

Med aftalen sikrer vi, at arbejdsudbuddet øges, samtidig med at den nye 3-årige efterlønsordning målrettes personer med små pensionsformuer og mange år på arbejdsmarkedet. Desuden sikres der med seniorførtidspensionen en enkel og hurtig adgang til førtidspension for personer, der er nedslidte og tæt på pensionsalderen.

Aftalen bidrager til at sikre balance i den offentlige økonomi og dermed, at der frem mod 2020 vil være plads til vækst i udgifterne til blandt andet sundhed og uddannelse.

Hent ministeriets faktaark

Læs aftaleteksten

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.