Bedre psykisk arbejdsliv kan spare Danmark for milliarder

15/5/11 11:03

Nick Allentoft

SF LANDSMØDE: Danmark bliver af OECD placeret på en kedelig førsteplads, som det land i verden, hvor flest mennesker må forlade arbejdsmarkedet i utide pga. psykisk nedslidning. Det er skidt for både den enkelte og samfundet. SF vil arbejde for et bedre arbejdsmiljø.

Derfor lancerer SF udspillet ”Arbejdsliv i balance”, som skal rette op på Danmarks kedelige rekord.

”Kampen for bedre arbejdsmiljø handlede i det 20. århundrede om fysisk arbejdsmiljø og nedslidning. Det er stadig vigtigt – men det 21. århundredes store arbejdsmiljøkamp, det er det psykiske arbejdsmiljø,” udtaler SF’s formand Villy Søvndal.
Dårligt psykisk arbejdsmiljø betyder enorme omkostninger

Når vi beder folk om at tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet, skal det også være på ordentlige vilkår. De enorme omkostninger for den enkelte og samfundet gør et bedre psykisk arbejdsmiljø til én af vor tids største udfordringer. Et dårligt psykisk arbejdsmiljø er bl.a. skyld i et årligt produktionstab på ca. 14 mia. kr. og at 2800 danskere hvert år går på førtidspension.
Søvndal: Vi vil skabe markante forbedringer

”Hvert år går i 1.000-vis af danskere ned med stress eller brænder ud. Og det er i alle brancher: Det er metal-arbejderen og rådgiveren i finanssektoren, det er skolelæreren og socialrådgiveren. Det går ikke. Både medarbejdere, virksomheder og samfund vil få gavn af, at vi får skabt markante forbedringer i det psykiske arbejdsmiljø,” siger Villy Søvndal.
Virksomheder skal have en hjælpende hånd

Virksomhederne skal tage et større socialt ansvar og forpligtes til at gøre arbejdspladsen til et godt sted at være. SF’s udspil er en udstrakt hånd, der bl.a. skal hjælpe virksomhederne med at gøre godt psykisk arbejdsmiljø til et konkurrenceparameter og en mulighed for at tiltrække og fastholde arbejdskraft.
Danmark kan igen blive et foregangsland

SF vil sikre, at virksomhederne får kompetencer til at forebygge psykisk nedslidning, bl.a. ved at sikre at ledere med personaleansvar skal modtage efteruddannelse i psykisk arbejdsmiljø, og forbedre behandlingstilbuddene til stress-ramte danskere. Ved at opprioritere det psykiske arbejdsmiljø kan Danmark igen blive et foregangsland i arbejdsmiljø-indsatsen.
Det vil SF

• Styrke Arbejdstilsynet ved at ansætte 75 nye medarbejdere
• Udarbejde en helt ny arbejdsmiljølov, der vægter det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø lige højt
• Oprette stressklinikker, der sikrer bedre behandling og hurtig tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

Læs hele udspillet "Arbejdsliv i balance" her

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.