Beskæftigelsesministeriet: Ny aftale styrker integrationen på arbejdsmarkedet

11/10/10 10:51

Nick Allentoft

Regeringen, kommunerne og arbejdsmarkedets parter indgik i sidste uge en firepartsaftale, der skal styrke indvandrere og efterkommeres (herefter nydanskere) integration på arbejdsmarkedet og bidrage til den økonomiske vækst i Danmark. Firepartsaftalens indeholder følgende initiativer: • Et praktisk integrationsprojekt, der skal gøre nydanske unge bedre rustet til at påbegynde og gennemføre en uddannelse.

• En indsats for at styrke ægtefælleforsørgedes beskæftigelse.
• En styrkelse af kompetenceafklaringen for nyankomne.
• Fokus på danskundervisningens kvalitet.

Flere nydanskere skal have en kompetencegivende uddannelse
Problemstillingen er i dag primært, at mange af de unge nydanskere, der starter på en ungdomsuddannelse ikke gennemfører uddannelsen. Det drejer sig især som de mandlige studerende. Det resulterer i, at der blandt de 25-29-årige nydanskere er en betydeligt lavere andel med en erhvervskompetencegivende uddannelse end i resten af befolkningen.

Med de nye initiativer vil der være øget fokus på at få flere unge nydanskere – især drengene – til at tage en uddannelse. Det skal bl.a. ske ved at udvikle praktiske metoder, der kan anvendes i kommunernes vurdering af unge nydanskeres uddannelsesparathed. På den måde vil der bedre kunne tilrettelægges forløb, der fremmer, at nydanske unge kan gennemføre en senere uddannelse eller kvalificere sig til ordinært job.

Indsatsen i forhold til unge nydanskeres uddannelse bakkes op af en analyse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, der viser, at der ingen forskel er i etniske danskere og nydanskeres deltagelse på det danske arbejdsmarked, når der tages højde for, om personerne har en kompetencegivende uddannelse eller ej. Analysen viser, at indvandrerkvinder med en dansk uddannelse får job på samme niveau som danske kvinder. Det er således afgørende, at nydanskere i højere grad gennemfører en uddannelse.

Ægtefælleforsørgede udgør et uudnyttet beskæftigelsespotentiale
Der er fortsat en stor gruppe ægtefælleforsørgede personer, der ikke er på arbejdsmarkedet, og som derfor udgør et uudnyttet beskæftigelsespotentiale. De nydanske ægtefælleforsørgede er overvejende kvinder.

En række undersøgelser har vist, at en stor del af denne gruppe er motiverede for at finde beskæftigelse. Det kan f.eks. være for at forbedre familiens økonomi, for at være et godt forbillede for sine børn eller for at indfri karrieremæssige ambitioner.

De nye initiativer vil bidrage til at hjælpe den store gruppe af ægtefælleforsørgede – primært indvandrerkvinder – ud på arbejdsmarked. Initiativerne indebærer bl.a., at aftaleparterne vil samarbejde om en opsøgende formidlingsindsats overfor kommunerne. Det skal bl.a. ske via allerede etablerede netværk om ægtefælleforsørgede, temadage, regionale møder mv. Hensigten er at videreformidle gode eksempler på, hvordan indsatsen over for de ægtefælleforsørgede kan gribes an.

Generelt større tilknytning til arbejdsmarkedet blandt indvandrere
Indvandrere har gennem det seneste årti opnået en markant større tilknytning til det danske arbejdsmarked. Tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser bl.a., at andelen af ikke-vestlige indvandrere i beskæftigelse er steget fra 33 pct. i 1996 til 54 pct. i 2009. En nyligt offentliggjort rapport fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) om ”Ikke-vestlige indvandrere og arbejdsmarked” viser, at beskæftigelsesfrekvensen generelt afhænger af, hvor længe indvandrere har været i Danmark, men nyankomne indvandrere er i dag langt hurtigere i job end tidligere.
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.