Brugere af sundhedsvæsenet har hjulpet til bedre information om rettigheder

12/5/11 12:01

Nick Allentoft

Brugerne ønsker et tværgående overblik over patientrettigheder. Sundhed.dk har derfor samlet den bedste information i et nyt tema – med hjælp fra brugerne

Hvad kan jeg bestemme selv, hvad siger loven, og hvordan kan en patientvejleder hjælpe mig? Man skal have information fra flere forskellige steder, hvis man ønsker overblik over egne rettigheder og muligheder som patient i sundhedsvæsenet. Sundhed.dk har nu samlet information fra flere parter i et overblik over de væsentligste patientrettigheder, hvorfra der er links videre til detaljeret og relevant information. Det nye tema på sundhed.dk bliver godt modtaget af patienterne.

- Det er positivt, at det offentlige nu styrker patienternes muligheder for at få et overblik over deres rettigheder. Vi erfarer, at patienterne generelt efterspørger elektroniske platforme, hvor de kan få let adgang til relevante informationer. Nu er det vigtigt at sikre, at patienterne får kendskab til siden, siger formand Lars Engberg, Danske Patienter.

Det nye tema er udarbejdet med hjælp fra brugere, patientvejledere fra regionernes patientkontorer og Danske Patienter. Patientkontoret leverer individuel og uvildig information, vejledning og rådgivning til patienter om deres rettigheder, herunder om reglerne om adgang til behandling, frit sygehusvalg, samt reglerne om klager og erstatning inden for sundhedsvæsenet.

- Vi har fx 12.000 henvendelser til patientkontoret om året i Region Sjælland, og næsten alle handler om rettigheder. Det er et bredt område, hvor forskellige rettigheder er beskrevet i forskellige kilder, siger Mette Lassen, patientvejleder i Region Sjælland. - Vi kan mærke, at patienterne bliver mere og mere bevidste om egne rettigheder, og bruger internettet til at stille kvalificerede spørgsmål

Med placeringen på sundhed.dk er brugeren af temaområdet desuden aldrig langt fra adgangen til fx at se, om en behandler er under skærpet tilsyn, finde ventetider, kvalitetsinformation og tal for patienttilfredshed fra behandlingssteder, samt få adgang til at læse med i egen sygehusjournal. Overblikket over rettighederne er på den måde suppleret af værktøjer og mulighed for at læse med i egne data under sikre forhold.

Temaet henvender sig til patienter før, under og efter behandlingsforløb. Det er udarbejdet i samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Region Hovedstaden samt efter samtaler med regionernes patientvejledere. Temaet findes her: https://www.sundhed.dk/Profil.aspx?id=29602.857.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.