BUPL: KL burde have vist større ansvarlighed

20/02/2011 13:12

Nick Allentoft

BUPL: KTO og KL har efter halvandet døgns intensive forhandlinger indgået forlig om overenskomsten for de kommende to år. Det lykkedes lønmodtagerne at få en lidt større lønstigning end forventet og ekstra penge til pædagogerne, men til gengæld var KL ikke indstillet på at forhandle om større tryghed for de ansatte.

"Manglende ansvarlighed fra KL’s side," mener Henning Pedersen, formand for BUPL.

Læs også pressemeddelelse fra FOA


"Kommunerne skal vise ansvarlighed i krisetider ved at tage sig ordentligt af deres ansatte. Det har været lidt svært at få KL til at forstå," siger BUPL's formand Henning Pedersen.

"Både vi og vores medlemmer var indstillet på, at reguleringsordningen og den økonomiske krise ville gøre det svært at bevare reallønnen. Derfor er det bedre end forventet, at det ser ud til, at vi kan holde reallønnen i 2012," siger Henning Pedersen.

I forliget mellem KTO og KL ligger en generel lønstigning til de kommunalt ansatte på 2,65 procent i 2012. I 2011 bliver der ingen lønstigninger, fordi pengene bliver spist af den gæld, reguleringsordningen har udløst til de offentligt ansatte, men fra d. 1. januar 2012 vil lønnen igen kunne følge med priserne.

Læs også nyheden Kommunale lønstigninger udsat til 2012

Derudover har kampen også stået om de krav, som berør de ansattes tryghed såsom længere opsigelsesvarsler, jobbanker og kompetenceudvikling til dem, der er blevet afskediget.

"Kommunerne skal som arbejdsgivere vise ansvarlighed i krisetider ved at tage sig ordentligt af deres ansatte og dem, de har været nødt til at skille sig af med. Det har været lidt svært at få KL til at forstå, og jeg må desværre konstatere, at vi kun nåede et lille stykke," siger Henning Pedersen.

Alene sidste år mistede 1000 pædagoger deres job på grund af nedskæringer. Derfor havde BUPL i lighed med de andre KTO-organisationer fokuseret på trygheden for de ansatte, men oplevede ikke megen lydhørhed hos kommunerne.

Til gengæld er seniordagene, som man aftalte sig frem til i 2008 bevaret, og der er afsat ca. 20 millioner kroner specielt til pædagogernes løn.

"De 20 millioner kr. er et meget lille skridt i retning af at løse det særlige lønproblem, som pædagogerne har. Vi har aldrig forventet, at problemet ville blive løst med ét slag og kæmper videre efter forhandlingerne og på alle fronter for ligeløn til pædagogerne. Men vi ser denne lille indrømmelse som et vigtigt tegn på, at budskabet fra lønkommissionen er forstået, "siger Henning Pedersen.

Lønkommissionens rapport viste, at dem, der bliver allermindst tilgodeset i det nuværende lønsystem, er kvindedominerede fag i omsorgssektoren med mellemlang, videregående uddannelse. Blandt disse fag skraber pædagogerne bunden.


BUPL forhandler igen på vegne pædagogerne med KL på onsdag d. 23. februar.

Mest Læste

Annonce