DA: LO skjuler konsekvenser af nej til afskaffelse af efterløn

02/02/2011 15:34

Nick Allentoft

Skal fagbevægelsen finde 15 mia. kr. til S-SF, vil det øge den aftalte arbejdstid med 2 timer og tre kvarter om ugen. LO-fagbevægelsen afholder i dag onsdag den 2.2.2011 ”stormøde” i Odense vendt mod regeringens tilbagetrækningsform og afskaffelsen af efterlønnen. Direktør Henrik Bach Mortensen:

”Det er beklageligt, at LO-fagbevægelsen ikke har tegnet et retvisende billede for sine medlemmer af alternativerne til en afskaffelse af efterlønnen. Kommer vi for eksempel til at høre i dag, at hvis arbejdstiden forlænges, så det bidrager med 15 mia. kr. så vil det kræve en forlængelse af den aftalte ugentlige arbejdstid med 2 timer og tre kvarter og ikke med de 12 minutter om dagen, som man har sagt?

Fagbevægelsen protesterer mod forandringer, men bidrager kun selv med en pagt med S og SF uden reelt indhold. Pagten forener luftige politiske projekter og massive offentlige udgifter med LO-fagbevægelsens fantasifulde løfter om at finansiere velfærdssamfundet gennem en forøgelse af arbejdstiden på 12 minutter om dagen.

Men analyser af de teoretiske muligheder for at opfylde S-SF-planens forudsætninger viser, at LO-fagbevægelsens løfter forudsætter langt mere end 12 minutters ekstra arbejde om dagen – svarende til en time om ugen. Se dokumentation

Såfremt LO-fagbevægelsen kunne levere en forhøjelse af den overenskomstmæssigt aftalte arbejdstid fra 37 til 38 timer om ugen, ville det slet ikke slå til. I virkeligheden skulle den overenskomstmæssigt fastsatte arbejdstid hæves med omkring 2 ¾ time pr. uge, hvis man følger S-SF og fagbevægelsens tankegang.

LO-fagbevægelsen burde fortælle sine overenskomstdækkede medlemmer, at det er så massiv en forøgelse af den aftalte arbejdstid, der er forudsætningen for, at LO-fagbevægelsen og S-SF’s regnestykke hænger sammen. Hvis fagbevægelsen her ud over vil skabe samme holdbarhed som regeringen gennem øget arbejdstid til de, der allerede er i arbejde, så taler vi om en arbejdstid, som kun er kendt af vores bedsteforældre. Det står i modsætning til, at flere fra fagbevægelsen har afvist at løfte arbejdstiden så meget som en time.”
 

Mest Læste

Annonce