Danskere er blevet mere tolerante over for indvandrere

11/1/11 1:13

Nick Allentoft

Mens den offentlige debat i årevis har været præget af stramninger på udlændingeområdet, er danskerne stille og roligt blevet mere tolerante over for indvandrere. Det viser ny omfattende værdiundersøgelse fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet. Undersøgelsen kortlægger danske værdier over tre årtier og indgår i en stor europæisk værdiundersøgelse, der bliver gennemført hvert niende år.

Mens mange af landets politikere har arbejdet for en mere restriktiv udlændingekurs, har danskerne bevæget sig i modsatte retning. Det viser den nye, danskeværdiundersøgelse 'Små og store forandringer - Danskernes værdier siden 1981', der er redigeret af professor Peter Gundelach fra Sociologisk Institut på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

- I løbet af de sidste knap 30 år er danskerne gradvist blevet mere tolerante over for indvandrere. Og der er ingen tegn på, at den udvikling vender foreløbigt. Danske værdier er i bund og grund meget stabile, siger professor Peter Gundelach.

Tolerancen slår igennem over alt
Set i lyset af den offentlige debat om stramninger på udlændingeområdet er Peter Gundelach
overrasket over, at alle samfundsgrupper bevæger sig i samme retning:

- Den øgede tolerance slår virkelig igennem overalt i samfundet fra borgere til virksomheder og myndigheder. Også blandt vælgerne fra alle danske partier er tolerancen over for indvandrere blevet større gennem årene, siger Peter Gundelach.

Deltagerne - 1.507 personer - er blevet stillet enslydende spørgsmål om indvandrere hver gang undersøgelsen er blevet lavet. Et spørgsmål går igen i alle undersøgelsesårene, som er 1981, 1990, 1999 og 2008, mens to spørgsmål er kommet til undervejs. Gentagelserne af de samme spørgsmål gør svarene direkte sammenlignelige over en meget lang periode.

Stor afstand mellem politikere og danskere
Peter Gundelach er overrasket over, at undersøgelsen så klart bekræfter, hvad tidligere, mindre omfattende undersøgelser har peget på:

- Der er markant forskel på det, politikerne siger i udlændingedebatten i medierne og det, som danskerne mener. Det er tankevækkende, at afstanden mellem det politiske liv og danskernes hverdag er så stor, siger Peter Gundelach.

Han forklarer, at forskellene kan skyldes, at det politiske liv, der bliver beskrevet i medierne, oftest er præget af konflikter, mens danskernes hverdag er styret af sociale kontakter og en 'det skal nok gå'-holdning, hvor vi ønsker at leve i fred og fordragelighed med naboerne.

10 procent er indvandrere i dag
I 1981 var kun tre procent af den danske befolkning indvandrere. I dag er tallet oppe på ti procent. Undersøgelsen viser, ifølge Peter Gundelach, at jo flere indvandrere, der er kommet til landet, desto mere tolerante er danskerne blevet:

- Det tyder på, at det er de jordnære erfaringer i hverdagen - der, hvor man møder andre mennesker - der er afgørende for ens holdninger til indvandrere, forklarer han.

Bred undersøgelse af værdier
Værdiundersøgelsen 'Små og store forandringer - Danskernes værdier siden 1981' udkommer på Hans Reitzels Forlag den 14. januar, og den rummer mange flere resultater. Blandt andet, at vi som danskere er blevet mere tillidsfulde, igen er stolte af at være danskere, og at vi går mere i kirke til jul og dyrker fællesskabet og familien i dens nye variationer.

Som det næste store projekt går Peter Gundelach og resten af forskerteamet snart i gang med at sammenligne de danske resultater med resultaterne fra de øvrige europæiske lande, der netop er offentliggjort.

Fakta om værdiundersøgelsen
Den europæiske værdiundersøgelse begyndte i 1981 og er i dag en projektorganisation i Holland. Siden 1981 er undersøgelsen blevet gennemført hvert niende år med ens spørgeskema i de deltagende europæiske lande, omkring 48 lande i alt. Bredden og den lange tidsperiode gør undersøgelsen enestående inden for samfundsvidenskaberne.

Data for Danmark blev indsamlet i 2008. De kan hentes fra http://ddv.soc.ku.dk/, hvor der også er mere information om undersøgelsen, spørgeskemaer mm. Data kan også fås fra Dansk Data Arkiv

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.