Danskerne: Velfærden er blevet forringet

11/11/10 9:23

Nick Allentoft

Kvaliteten af velfærden på skoler, inden for ældreplejen, på sygehuse og i børnehaver er ifølge et markant flertal af den danske befolkning faldet. Det viser en ny rundspørge, som Gallup har foretaget for FOA.

Mandag aften kunne befolkningen se finansminister Claus Hjort Frederiksen træde ud af forhandlingslokalerne med en ny finanslov under armen. En finanslov som han på tv roste for at være ”økonomisk ansvarlig”, og hvor han yderligere fremhævede, at regeringen igen har været i stand til ”at videreudvikle velfærdssamfundets kerneområder.”

Men hvis man spørger danskerne, så lyder dommen helt anderledes. Et markant flertal, nemlig hele 75 procent, oplever, at velfærden er blevet forringet.

”Det klinger jo noget hult at høre en finansminister stå på fjernsyn og rose sig selv og regeringen for ikke blot at bevare velfærden, men udvikle den, når vi samtidig er vidner til massefyringer inden for den offentlige sektor”, siger forbundsformand for FOA, Dennis Kristensen, og han fortsætter:

”Og forringelserne mærkes også af befolkningen. Blot 4 procent svarer, at de oplever, at velfærden stiger, hvorimod det store flertal entydigt svarer, at velfærden er faldet. Og det er vel at mærke et svar, der bliver givet på tværs af politisk tilhørsforhold.”

Og i FOA er man ikke i tvivl om årsagen til velfærdfærdsforringelserne.

”Regeringens krav om nulvækst betyder ganske store forringelser i velfærden, hvor kommunerne skær helt ind, hvor det for alvor begynder at gøre ondt. Vi har set eksempler på kommuner, der fra årsskiftet kun vil tilbyde de ældre rengøring hver fjerde uge”, siger Dennis Kristensen og understreger, at nulvækst blot er et ord, der skal pynte på virkeligheden:

”Alle ved, at der kommer flere ældre hvert år. Derfor hænger det ikke sammen, når kommunerne bliver mødt med et krav om ikke at hæve udgifterne. Når flere borgere skal dele den samme mængde penge, så er der ikke tale om status quo – eller nulvækst – som regeringen kalder det. I stedet er der reelt tale om besparelser på helt centrale velfærdsområder.”

Kommunerne skal i alt finde besparelser for omkring 5 mia. kroner. Og det kan ikke ske uden, at det går ud over antallet af ansatte. Der vil derfor blive omkring 6000 færre stillinger i kommunerne det kommende år, skønner offentligt Ansattes Organisationer (OAO).

”Hvis regeringen for alvor mener, at velfærden skal udvikles og fremtidssikres, så skal den trække kravet om nulvækst tilbage.”
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.