DOKUMENTATION: Statsrevisorernes bemærkning til beretning om forsvarets økonomistyring

15/6/11 11:18

Nick Allentoft

Den 15. juni 2011 behandlede Statsrevisorerne Beretning nr. 8/2010 om forsvarets økonomistyring Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:

"Forsvaret har de seneste 5 år arbejdet på at styrke bevillingsstyring og regnskabsaflæggelse. Rigsrevisionen konkluderede således i november 2010 efter 3 år med problemer, at Forsvarskommandoens regnskab for 2009 samlet set var rigtigt.

Beretningen viser imidlertid, at den nødvendige økonomistyring ikke er til stede i forsvaret. Manglen på sammenhæng i styringen af opgaver, aktiviteter og resurser vanskeliggør forsvarets muligheder for en rettidig og pålidelig planlægning og prioritering. Forsvarsministeriet fik fx allerede i 1998 Finansudvalgets tilslutning til at indføre totalomkostningsprincippet, men det er endnu ikke gennemført, så forsvaret med rimelig sikkerhed kan oplyse, hvad det koster at opretholde et givent beredskabsniveau til indsættelse af styrker i nationale og internationale opgaver.

Beretningen er også en opfølgning på beretning nr. 3/05 om forsvarets anskaffelse og ibrugtagning af it-systemet DeMars. Konklusionen er, at DeMars kun i mindre grad har styrket forsvarets økonomistyring, og at mulighederne i DeMars endnu ikke udnyttes fuldt ud.

Endelig viser beretningen, at departementet ikke har ført et tilfredsstillende tilsyn med forsvarets økonomistyring - til trods for at man i flere år har fundet, at oplysninger og materiale fra Forsvarskommandoen ikke har været tilstrækkeligt anvendelige og håndterbare, og til trods for gentagen kritik fra Rigsrevisionen og Statsrevisorerne.

Statsrevisorerne ser med stor alvor på manglerne i forsvarets økonomistyring.

Statsrevisorerne påtaler, at Forsvarsministeriets departement ikke har udfyldt sin rolle som overordnet ansvarlig for kvalitetssikring og kontrol i forhold til den økonomiske styring i forsvaret.

Statsrevisorerne gør Folketinget opmærksom på, at der er så væsentlige problemer i forsvarets økonomistyring, at det kan svække grundlaget for Folketingets prioriteringer og beslutninger om opgaver, aktiviteter og resurser i forsvaret."

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.