Et røntgenbillede af Fredericia viser fremtidens udfordringer

12/5/11 9:23

Nick Allentoft

Fredericia Kommune har en fornuftig økonomi, men mange unge uden uddannelse og mange på overførselsindkomster udfordrer kommunens økonomi i de kommende år. Det viser en kortlægning fra AKF, Anvendt KommunalForskning.

Fredericia Kommune har en god økonomisk styring, men kommunen står over for en række udfordringer, som vil lægge pres på økonomien i de kommende år, hvis de ikke løses. Det viser en kortlægning af Fredericias sociale og økonomiske udfordringer, som kommunen har fået lavet hos AKF, Anvendt KommunalForskning.

- Rapporten tegner et klart portræt af Fredericias indbyggere og kommunens økonomi, og den er et nyttigt redskab for kommunen, når den skal tage fat på at løse fremtidens udfordringer, siger seniorforsker i AKF, Chantal Pohl Nielsen, som er en af forskerne bag rapporten.


Færre skal forsørge flere

Kortlægningen viser bl.a., at Fredericia Kommune ligesom så mange andre kommuner står over for demografiske udfordringer i de kommende år: Der bliver færre i den arbejdsdygtige alder til at forsørge fremtidens børn og ældre. I Fredericia er problemet forstærket af, at byen i de senere år har oplevet en kraftig stigning i antallet af førtidspensionister samt en stigning i antallet af sygedagpengemodtagere.

- Fredericias udgifter til overførselsindkomster ligger betydeligt over gennemsnittet i nabokommunerne og i resten af landet. Samtidig arbejder forholdsvis mange af byens borgere i nedslidende brancher, hvilket også kan betyde, at der kommer flere langtidssyge og førtidspensionister i fremtiden, siger seniorforsker Chantal Pohl Nielsen fra AKF.


Flere håndværkere og uuddannede

Uddannelsesprofilen blandt Fredericias borgere adskiller sig også fra den i nabokommunerne og i hele landet: Der er flere, som har en erhvervsfaglig uddannelse, men der er også flere, som aldrig har uddannet sig videre efter folkeskolen.

- Personer med en erhvervsfaglig uddannelse har generelt en tæt og god tilknytning til arbejdsmarkedet. Men personer uden uddannelse har generelt en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet, og de er i højere grad på førtidspension og kontanthjælp. Det giver nogle særlige økonomiske udfordringer, siger Chantal Pohl Nielsen fra AKF.


ECO Nøgletal og registerdata

Undersøgelsen er lavet på basis af de kommunale ECO Nøgletal fra AKF og en lang række statistiske data fra Danmarks Statistik. Alle oplysninger om Fredericia er blevet sammenlignet med

nabokommunerne Vejle, Kolding og Middelfart samt landet som helhed.

- Fredericia Kommune har fået et solidt vidensgrundlag at arbejde ud fra, når de skal løse byens fremtidige udfordringer. Mange andre kommuner kunne formentlig have stor gavn af at få lavet en lignende kortlægning, siger seniorforsker Chantal Pohl Nielsen fra AKF.
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.