EVA-rapport: God start for nye lærere i folkeskolen

07/6/11 1:00

Nick Allentoft

9 ud af 10 nyuddannede lærere oplever efter 1-4 års ansættelse i folkeskolen deres møde med skolen som positivt. 85 % af de nye lærere planlægger at forsætte i lærerjobbet i en årrække frem, mens andre 4 % forventer at arbejde i en anden funktion i skolen, fx som leder. Det viser en ny undersøgelse fra EVA.

Den positive holdning blandt lærerne står i kontrast til det praksischok som der ellers tales om i skolekredse.

”Mange skoler og kommuner har i de seneste år gjort en stor indsats for at tage godt imod nye lærere i skolerne. Det kan meget vel have været medvirkende til at de nye lærere vurderer mødet med skolen positivt”, forklarer specialkonsulent Signe Mette Jensen som står bag undersøgelsen.

De nye læreres positive vurdering af mødet med skolen gør sig gældende selvom mange af dem synes at lærerjobbet er en stor udfordring. Fx finder en tredjedel af de nye lærere at deres arbejde er sværere end de havde forventet.
Undervisningsdifferentiering er svært

Som den største udfordring nævner de nye lærere opgaven med at differentiere undervisningen. 81 % oplever at det er svært eller overvejende svært at tilrettelægge og gennemføre en differentieret undervisning. De udtrykker samstemmende med de mere erfarne lærere at det er vanskeligt at tilgodese alle elever, og at de ikke er tilstrækkeligt klædt på til selve undervisningssituationen som ofte byder på stor variation i elevernes sociale og faglige behov.
Konflikthåndtering udfordrer

Også håndtering af konflikter i klassen er en stor mundfuld for mange nye lærere. 51 % af de nye lærere synes det er svært eller overvejende svært at håndtere konflikter i klassen. Det er især i rollen som klasselærer at de nye lærere oplever at de har behov for at kunne håndtere konflikter. Nye lærere der har erfaring som lærervikarer, og nye lærere der kun underviser i deres linjefag, har nemmere end andre nye lærere ved at håndtere konflikter i klassen.
Skoleledere skal tage ansvar for nye lærere

Rapporten konkluderer at teamsamarbejde, løbende støtte og opbakning fra ledelsen og gode kollegiale relationer er afgørende for at de nye lærere bliver godt integreret på skolen. Men samtidig viser undersøgelsen at 41 % af de nye lærere er uenige eller overvejende uenige i at ledelsen har taget særlig hånd om dem som nye lærere, og 25 % er uenige eller overvejende uenige i at deres team har taget særlig hånd om dem.

Selv om der på næsten alle skoler er tiltag som har til formål er at støtte de nye lærere (samtaler, introforløb, mentorordninger), er der derfor grund til at se nærmere på hvad der skal til for at støtte de nye lærere bedst muligt. Her peger undersøgelsen på at, ud over særlig opmærksomhed fra ledelse og team og støtte fra kollegerne, har det en positiv betydning at den nye lærer bliver tilgodeset ved fagfordeling. Det kan fx dreje sig om at en ny lærer ikke skal være klasselærer alene, at en ny lærer fortrinsvis skal undervise i sine linjefag, eller at en ny lærer ikke skal have for mange klasser.
Om evalueringen

Evalueringen ”Ny lærer – en evaluering af nyuddannede læreres møde med folkeskolen” er gennemført på foranledning af formandskabet for Skolerådet.

Den er baseret på spørgeskemaundersøgelser blandt skoleledere og nyuddannede lærere og på interview med ledere, nye lærere, erfarne lærere og frafaldne lærere. Derudover har EVA besøgt en række skoler og kommuner som har iværksat konkrete støtteinitiativer for nyuddannede lærere. En følgegruppe af nyuddannede lærere har været tilknyttet evalueringen.

I forlængelse af rapporten ”Ny lærer – en evaluering af nyuddannede læreres møde med folkeskolen” udgiver EVA folderen ”Ny lærer i folkeskolen” som på baggrund af undersøgelsen giver skolerne gode råd til hvordan de bedst kan understøtte at nye lærere falder godt til på skolen og i lærerjobbet.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.