Finansministeriet: Kommunernes skattefastsættelse for 2011

15/10/10 1:00

Nick Allentoft

Kommunerne har vedtaget budgetterne for 2011. Resultatet er, at kommunerne budgetterer med skattestigninger på 330 mio. kr. Samlet stiger de kommunale skatter med 330 mio. kr. i 2011, hvilket er 30 mio. kr. mere end den aftalte ramme mellem regeringen og KL. Det samlede kommunale skatteprovenu fra indkomstskat, grundskyld og dækningsafgift på erhvervsejendomme forventes at udgøre 225 mia. kr. i 2011.

Regeringen anerkender den store indsats, som kommunerne har ydet for at holde den samlede skattestigning inden for det aftalte. Kommunerne er nået så tæt på mål, at regeringen har valgt at acceptere budgetresultatet vedrørende skatterne som værende inden for aftalen. Det er således regeringens beslutning, at den kommunale skattestigning i 2011 ikke skal være omfattet af lovens bestemmelser om en nedsættelse af bloktilskuddet ved en forhøjelse af den kommunale skatteudskrivning.

Det skal ses i lyset af størrelsen af skattestigningen, samt at overskridelsen i væsentligt omfang kan henføres til skattestigninger i kommuner, der tidligere har nedsat skatten og derfor er friholdt for individuel modregning.

Regeringen vil tage initiativ til, at der sker en modgående statslig skattesænkning, så skatten er uændret for borgerne samlet set.

Regeringen vil nu afvente kommunernes indberetning af resultatet af budgetlægningen vedrørende serviceudgifterne, inden det kan vurderes, om budgetterne samlet flugter med aftalen. Regeringen og KL har aftalt at mødes i november, når der foreligger en foreløbig opgørelse af resultatet af budgetlægningen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen udtaler:

”Jeg vil gerne kvittere for den indsats, som KL og kommunerne i fællesskab har ydet for at leve op til økonomiaftalen med regeringen. Kommunerne er nået så tæt på mål i forhold til skatterne, at regeringen vurderer, at resultatet er inden for det acceptable.

Regeringen og KL mødes inden for den nærmeste tid, når der foreligger et samlet foreløbigt resultat for budgetlægningen. Her vil regeringen understrege vores klare forventning om, at kommunerne også strammer op på udgiftsstyringen, og at budgetter og regnskaber lever op til aftalerne, så tidligere års markante overforbrug ikke gentages.”

Fakta
Det indgår i økonomiaftalen for 2011, at et mindre antal kommuner i en vanskelig økonomisk situation skal have mulighed for at hæve den kommunale skat med 300 mio. kr. Efter ansøgning til indenrigs- og sundhedsministeriet har 12 kommuner fået lov til at hæve skatten inden for den aftalte ramme.

I henhold til gældende lov nedsættes kommunernes bloktilskud med det beløb, hvormed de kommunale skattestigninger overstiger den skatteramme, som fastsættes af indenrigs- og sundhedsministeren.

I den kommende tid skal kommunerne indberette budgetoplysninger vedrørende service- og anlægsudgifter for 2011 til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.