Flere ønsker madordning, hvis kvaliteten er i orden

07/01/2011 12:44

Nick Allentoft

I næsten halvdelen af landets daginstitutioner har forældrene stemt ja til madordningen, og i de to største kommuner København og Århus er flertallet overvældende. Det viser en ny FOA-undersøgelse, der samtidig slår fast, at flere ville stemme ja, hvis kvaliteten af maden var i orden. Samlet set er 43 procent af landets daginstitutioner nu tilmeldt en madordning.

De institutioner, der havde en frokostordning sidste år, har stort set alle valgt at fortsætte, og der, hvor maden bliver kokkereret i eget køkken, har næsten alle også valgt at fortsætte, så de også i 2011 serverer frokost hver dag til børn i landets dagsinstitutioner.

60 procent af alle vuggestuebørn og 37 procent af alle børnehavebørn vil få mad i institutionen i 2011.

I Vejle deltager 89 procent af daginstitutionerne i en madordning, i Københavns kommune har 85 procent af institutionerne stemt ja til mad, på Frederiksberg har 80 procent stemt ja, i Roskilde har 86 procent stemt ja, i Silkeborg har 83 procent sagt ja og i Århus er 64 procent med.

I FOA er formanden for pædagogisk sektor, Jakob Sølvhøj positivt overrasket over, at tilslutningen til madordningen er bedre end ventet.

” Det interessante er, at kvaliteten af maden og personalets opbakning er af afgørende betydning,” siger han.

Tallene fremgår af en ny undersøgelse, som Bureau 2000 har udarbejdet for FOA. Den dækker alle kommuner, hvor madordningen har været til afstemning.

I 52 procent af daginstitutionerne har forældrene stemt madordningen ned, og det er der mange forklaringer på. En der går igen, er at flere ville stemme ja for madordningen, hvis rammerne og kvaliteten var i orden. Men mange oplever det modsatte.

”Regeringen har forpasset en unik chance for at sikre alle de mindste børn et sundt måltid hver dag, og oven i det kommer fordelene ved maden som pædagogisk aktivitet. Hvis madordningen havde været obligatorisk, som det oprindeligt var tænkt, og man havde sikret økonomi i kommunerne til at tilbyde fornuftige rammer og en ordentlig kvalitet af maden, så ville madordningen være en succes og et stort skridt i den rigtige retning, når det gælder børns sundhed og udvikling, ” siger Jakob Sølvhøj.
 

Mest Læste

Annonce