FOA: Grotesk misbrug af handicaphjælp

14/01/2011 15:06

Nick Allentoft

Det er en absurd og grotesk situation, der er opstået om firmaet Handihelp A/S, som TV2 programmet ”Operation X” i aftes afslørede. Et groft misbrug af handicaphjælperordningen, mener FOA. Og selvom firmaet nu er politianmeldt for svindel, så giver reglerne firmaet mulighed for at fortsætte, som om intet er hændt

"Det er i den grad grotesk og absurd," mener forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA, og fortsætter:

"Og desværre er det lovgiverne på Christiansborg, der i sidste ende er ansvarlige for en stærkt haltende handicaphjælperordning. Politikerne har ganske enkelt ikke gjort arbejdet godt nok, da de for to år siden gennemførte lovgivningen om Borgerstyret Personlig Assistance for handicappede."

Han peger på, at loven i dag forbyder kommunerne selv at yde handicap-hjælp. Selvom kommunen skal betale de private firmaers regning, så er kommunerne frataget muligheden for selv at agere, hvad mange handicappede ellers ønsker. Samtidig yder staten ikke fuld kompensation til kommunerne, der alligevel står med udgifterne.

”FOA har senest set en række absurde forsøg på at slippe ud af overenskomst-bestemmelserne på området. For eksempel er handicaphjælpere i blandt andet Kolding og Århus kommune blevet snydt for den sjette ferieuge og en række tillæg.”

TV2-programmet Operation X dokumenterede så i aftes et systematisk og groft misbrug af handicaphjælperordningen af Handihelp A/S. Firmaet er et af de største på markedet. Det har været kendt for en aggressiv stil i bestræbelserne på at skaffe sig kunder. Med opskruede timesedler, regninger for ydelser, der aldrig blev leveret og yderst tvivlsomme ansættelser af familiemedlemmer, så var ejerne af selskabet i stand at transportere sig selv rundt i Lamborghini og Porche, når der skulle ydes handicaphjælp.

Firmaet har afvist at indgå overenskomst med FOA. Og ikke alene har firmaet hidtil ikke ville indgå den overenskomst, som Christiansborg ellers har åbnet dørene for. Handihelp A/S har oven i købet i Århus opsagt handicaphjælperne for at genansætte dem til en lavere løn.

"tv-udsendelsen om Handihelp A/S fortæller desværre om en branche, der er stærkt på vej ud i en tvivlsom grå-zone, hvor det er alt for nemt at fuske. Politikernes mantra om fritvalg indebærer, at enhver, bortset fra kommunerne, som sidder med ekspertisen på området, kan slå sig op som handicaphjælperfirma.”

”Der er seriøse firmaer i branchen, men de udsættes for unfair konkurrence fra firmaer, der ikke har rent mel i posen. FOAs erfaring er desværre, at en række firmaer i branchen er aldeles ugennemsigtige og for eksempel konsekvent afviser at tegne overenskomst."

FOA har eksempler på, at handicappede, der er overgået til borgerstyret personlig assistance fra Handihelp A/S, uden videre kort efter har krævet dårligere løn- og arbejdsvilkår til deres handicaphjælpere.

Dennis Kristensen mener, der er brug for en kulegravning af hele handicapordningen.

"I tv-udsendelsen stod det uimodsagt, at for eksempel mange familiemedlemmer, i modstrid med reglerne, tjente tykt på at være handicaphjælper. Det bør politikerne ikke sidde overhøring. Københavns og Århus kommune mente også i udsendelsen, at sagen med Handihelp A/S betyder nye og omfattende kontrolforanstaltninger, der i sidste ende gør ordningen meget dyrere. Derfor bør politikerne nu også selv efterhånden kunne indse, at dette her kan de sagtens gøre bedre.”
 

Mest Læste

Annonce