FOA: Handicaphjælpere snydt af otte partier

28/10/10 12:23

Nick Allentoft

De otte partier bag det nye satspuljeforlig har decideret snydt landets handicaphjælpere, mener FOA. For to år siden aftalte satspuljepartierne, at handicaphjælperne skulle sidestilles med ufaglært social- og sundhedspersonale. Men resultatet er i dag, to år efter, at handicaphjælperne nu får forringet arbejdsvilkårene - og i Kolding kommune har kommunen netop stjålet handicaphjælpernes sjette ferieuge og flere tillæg med grønt lys fra socialministeren.

"Det er gennemført uværdigt, hvad vi er vidne til. Det er sjældent, vi ser et så tydeligt politisk løftebrud. At der er otte partier fælles om at begå løftebruddet, gør kun situationen endnu mere uværdig," siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

Løftebruddet stammer ikke fra mundtlige politiske udmeldinger, men fra forligsteksten fra satspuljeforliget i 2008. Her blev der afsat en pulje til at sidestille handicaphjælperne med ordinært ufaglært social- og sundhedspersonale. En handicaphjælper, der arbejder 37 timer ugentligt som ufaglært, skulle med andre ord have præcis det samme som en ansat, der også arbejder 37 timer på et plejehjem som ufaglært.

Der blev afsat 126 millioner kroner til sidestillingen i 2008, og partierne aftalte følgende i teksten for satspuljeforliget:

"Såfremt løsningen bliver dyrere end rammen, der er afsat, finansieres merudgiften forlods af satspuljen fra 2010."

Løsningen er blevet lidt dyrere i både 2009 og 2010. Der er tale om cirka 30 millioner kroner. Men hverken satspuljeforliget fra sidste år eller det splinternye forlig retter, som ellers aftalt, op på miseren. Der er ingen penge til formålet. I stedet tvinges landets kommuner nu til at få arbejdet udført 30 millioner kroner billigere. Det kan blandt andet ske ved - som i Kolding - først at fyre alle handicaphjælpere, og så dernæst genansætte dem med en uges ferie mindre og med færre tillæg.

"Socialpolitikerne på Christiansborg fortæller i dag landets handicaphjælpere, at de er 2. klasses arbejdskraft. At deres indsats ikke er det samme værd som andres, eller at de ikke fortjener den samme ferie. Det er en mærkværdig besked at få for folk, der gør et enestående og meget samfundsnyttigt arbejde," mener Dennis Kristensen.

Situationen vil nu blive grotesk i en række kommuner. I Kolding har handicaphjælperne fået frataget tillæg og en ferieuge, men er handicaphjælperen syg, så skal kommunen sende en vikar. Vikaren arbejder på normal overenskomst, og vil således optjene både tillæg og den sjette ferieuge.

"Vi har et helt enkelt spørgsmål til ministeren og til de syv socialordførere: Hvad nu? Skal handicaphjælperne fortsat være 2. klasses medarbejdere? Eller skal de som det næste snydes for barselsorlov eller noget helt tredje," spørger Dennis Kristensen.
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.