FOA: Hvad tør en ny regering?

16/9/11 12:16

Nick Allentoft

FOA ønsker tillykke til den nye regering og den nye statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Forbundsformand Dennis Kristensen ser tre scenarier for de forventede kommende trepartsforhandlinger.

Lars Løkke Rasmussen valgte i modsætning til sin forgænger at droppe arbejdsmarkedets parter - arbejdsgiverne og lønmodtagerne - som medspillere i samfundsudviklingen. Magten skulle i stedet koncentreres i ministerierne og på Christiansborg. Nu får en ny regering lejlighed til at vise en anden stil. En stil, hvor den danske arbejdsmarkedsmodel tages alvorligt, og hvor der igen findes løsninger, der har støtte fra både arbejdsgivere og lønmodtagere.

Som opposition lagde den nye regering op til trepartsdrøftelser om vejen ud af den økonomiske krise.

Nu ser jeg tre scenarier for mig: En trepartsaftale Light; en trepartsaftale Medium eller en trepartsaftale Magnum, siger Dennis Kristensen.

Light, hvis de radikale fortsat fører økonomisk politik sammen med de borgerlige. Det betyder ingen eller få milliarder at forhandle mere arbejdstid om.

Medium, hvis det lykkes at finde fornuftige løsninger på efterløn og dagpenge. Det betyder forhandlinger om mere arbejdstid for op mod de berømte 15 milliarder.

Magnum, hvis den nye regering tør indgå langsigtede aftaler, der ikke alene handler om arbejdstid, men også drøfter konkurrenceevne på den ene side og nye vigtige gennembrud for lønmodtagerne på den anden side.

Og der er nok af reformer til gavn for lønmodtagerne at tage fat på. Et nyt dagpengesystem uden meningsløs kontrol. En uddannelsesreform, der satser på uddannelse til alle. En indflydelsesreform, som sikrer reel indflydelse på eget arbejde. En tryghedsreform for de offentligt ansatte.

For velfærden betyder regeringsskiftet her og nu en yderst tiltrængt blodtransfusion til de offentlige budgetter i de næste fire år.

Transfusionen er begrænset, men sammenlignet med den tidligere regerings 0-vækst falder enhver stigning i budgetterne på et tørt sted. Og dermed følger en opbremsning i masseafskedigelserne i kommuner og regioner. Økonomien vil fortsat være presset, men når 0-væksten erstattes af en beskeden vækst, har lokalpolitikerne ikke længere en undskyldning for de helt forrygende forringelser af velfærden, som er gennemført de seneste par år, slutter Dennis Kristensen sin valgudtalelse.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.