FOA-kongres: Solidariteten er i krise

17/11/10 12:57

Nick Allentoft

Solidariteten har det deprimerende dårligt i øjeblikket, mener FOA. I beretningen på FOAs kongres, der åbnede i Odense onsdag formiddag, kaldte forbundsformand Dennis Kristensen det for "deprimerende" og "flovt," at LO-fagbevægelsen ikke længere kan enes om at føre solidarisk lønpolitik. FOA har op til forårets kommende overenskomstforhandlinger foreslået, at der vises solidaritet på tre fronter.

Dels med de flere tusinde de offentligt ansatte, der snart får en fyreseddel i kommuner og regioner.

Dels med de lavest lønnede offentlige ansatte, der får særdeles svært ved at bevare reallønnen ved de kommende overenskomstforhandlinger til foråret.

Og dels når det gælder de kønsbestemte lønforskelle, der stadig betyder, at kvinderne mangler 18 procent i at opnå ligeløn.

"Det er deprimerende, at vi ikke på LO-siden er enige om i en krisetid at føre solidarisk lønpolitik. Og det er ubehageligt, grænsende til det direkte flove, at vi ikke er enige om, at overenskomstforhandlingerne i de kommende år skal bruges til at gøre op med den kønsbestemte uligeløn," sagde Dennis Kristensen i beretningen. Han nævnte, at FOA er tilfreds med kompromiset i KTO, når det gælder vilkårene for tryghed ved kommende afskedigelser i kommunerne.

"Men LOs adelsmærke har altid været beskyttelsen af de svage. Det adelsmærke kendetegner ikke længere samspillet mellem LO-forbundene," sagde Dennis Kristensen med henvisning til den historiske kendsgerning, da forbund, der repræsenterer et mindretal af kommunalt ansatte i LO-kredsen forleden accepterede de højtlønnedes kompromisforslag, der har betydning for flertallet af LO-medlemmer.

Dennis Kristensen kaldte det i sin beretning for "en besynderlig situation", at lønmodtagersiden kun få måneder efter lønkommissionen dokumenterede den manglende ligeløn i Danmark, at man helt har fravalgt at stille krav om et ligelønsprojekt, der ad åre kan skabe mere ligeløn herhjemme.

FOAs kongres fortsætter til og med fredag.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.