FOA-kongres: Solidariteten er i krise

17/11/2010 13:57

Nick Allentoft

Solidariteten har det deprimerende dårligt i øjeblikket, mener FOA. I beretningen på FOAs kongres, der åbnede i Odense onsdag formiddag, kaldte forbundsformand Dennis Kristensen det for "deprimerende" og "flovt," at LO-fagbevægelsen ikke længere kan enes om at føre solidarisk lønpolitik. FOA har op til forårets kommende overenskomstforhandlinger foreslået, at der vises solidaritet på tre fronter.

Dels med de flere tusinde de offentligt ansatte, der snart får en fyreseddel i kommuner og regioner.

Dels med de lavest lønnede offentlige ansatte, der får særdeles svært ved at bevare reallønnen ved de kommende overenskomstforhandlinger til foråret.

Og dels når det gælder de kønsbestemte lønforskelle, der stadig betyder, at kvinderne mangler 18 procent i at opnå ligeløn.

"Det er deprimerende, at vi ikke på LO-siden er enige om i en krisetid at føre solidarisk lønpolitik. Og det er ubehageligt, grænsende til det direkte flove, at vi ikke er enige om, at overenskomstforhandlingerne i de kommende år skal bruges til at gøre op med den kønsbestemte uligeløn," sagde Dennis Kristensen i beretningen. Han nævnte, at FOA er tilfreds med kompromiset i KTO, når det gælder vilkårene for tryghed ved kommende afskedigelser i kommunerne.

"Men LOs adelsmærke har altid været beskyttelsen af de svage. Det adelsmærke kendetegner ikke længere samspillet mellem LO-forbundene," sagde Dennis Kristensen med henvisning til den historiske kendsgerning, da forbund, der repræsenterer et mindretal af kommunalt ansatte i LO-kredsen forleden accepterede de højtlønnedes kompromisforslag, der har betydning for flertallet af LO-medlemmer.

Dennis Kristensen kaldte det i sin beretning for "en besynderlig situation", at lønmodtagersiden kun få måneder efter lønkommissionen dokumenterede den manglende ligeløn i Danmark, at man helt har fravalgt at stille krav om et ligelønsprojekt, der ad åre kan skabe mere ligeløn herhjemme.

FOAs kongres fortsætter til og med fredag.

Mest Læste

Annonce