FOA rejser stribevis af sager efter EU-dom

13/10/10 9:11

Nick Allentoft

En dansk ingeniør har i dag ved EU-domstolen fået medhold i, at den hidtidige fortolkning af retten til fratrædelsesgodtgørelse, er i strid med EU-retten. Dommen glæder FOA, der nu vil rejse stribevis af sager, der formentlig skal tælles i tusinder.

”Det er rigtig, rigtig godt, at Danmark nu bliver tvunget til at ændre retspraksis, fordi EU-dommen sikrer, at man bevarer retten til fratrædelsesgodtgørelse også efter det fyldte 60. år”, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

”Det har altid været uforståeligt, at medlemmer, der var fyldt 60 år, og som var omfattet af en pensionsordning, mistede retten til fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærloven. Fratrædelsesgodtgørelsen skal sikre, at ældre og veltjente medarbejdere ikke bare kastes på gaden med det almindelige varsel, men også får en ekstra kompensation til at dække løntabet, mens de forsøger at finde nyt arbejde, efter at have været hos den samme arbejdsgiver i mange år,” siger Dennis Kristensen.

Funktionærlovens regler indebærer, at ansatte med 12, 15 eller 18 års anciennitet, som er omfattet af enten funktionærloven eller er funktionær-lignende ansat, får en godtgørelse svarende til 1, 2 eller 3 måneders løn efter henholdsvis 12, 15 eller 18 års beskæftigelse hos arbejdsgiveren.
 
De danske domstole har imidlertid begrænset denne ret, således at den bortfalder, hvis den ansatte er omfattet af en pensionsordning, som ville kunne udbetales på det tidspunkt, hvor lønmodtageren opsiges. Det er denne begrænsning, som EU-domstolen nu har underkendt.
 
”Vi håbede, at dommen ville afvise denne aldersdiskrimination. Derfor har vi også måned for måned sikret, at FOA-medlemmer, der er fyldt 60 år og afskediges, ikke mister deres rettigheder i forhold til denne nye dom på grund af forældelse. Derfor er vi nu klar til at rejse sager for flere tusinde FOA-medlemmer, som er blevet opsagt efter det fyldte 60. år indenfor de seneste 5 år.”

”Det bliver en dyr affære for de kommunale arbejdsgivere. Til gengæld fjernes nu en uværdig aldersdiskrimination, som vi simpelthen ikke kan være bekendt”, siger Dennis Kristensen
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.