FOA: Sygehusfyringer skaber gøgeunge-effekt

11/10/10 10:58

Nick Allentoft

Det er basispersonalet på landets sygehuse, der i stort tal må betale prisen for fyringsbølgen landet over. Fyringsbølgen i første halvår af 2010 betød, at der i alt er blevet nedlagt 820 social- og sundhedsstillinger i regionerne. Dette tal bliver nu markant større, når fratrædelserne som følge af de øjeblikkelige budgetnedskæringer gennemføres de kommende uger.

"Det kan lyde som det letteste for sygehusledelserne at fyre social- og sundhedsassistenterne, men det er et enormt problem af flere årsager," siger sektorformand Karen Stæhr fra FOAs Social- og sundhedssektor.
 
"For det første er det plejen og omsorgen for patienterne, der rammes. Kvaliteten daler, når der er færre til at tage vare på patienterne. For det andet skabes der en voldsom gøgeunge-effekt. De stærkeste faggrupper presser simpelt hen de lidt svagere ud. Og på lang sigt, så vil vi stå med et meget stort kompetence- og rekrutteringsproblem, når der igen efterspørges kompetent og veluddannet social- og sundhedspersonale.
 
Karen Stæhr henviser til, at Sundhedsministeriet i flere år har haft en såkaldt Task Force nedsat, der skulle se på blandt andet opgaveglidning, så man sikrer den bedste og bredest mulige opgavefordeling og rekruttering.
 
"Anbefalingerne fra dette udvalg er i dag totalt fejet til side. Det er blevet til en kamp om at hytte sit eget skind, og det må undre stærkt, at sygehusledelserne så ensidigt mener, at det næsten kun er en faggruppe, der kan undværes og betale prisen for besparelserne," siger Karen Stæhr.
 
"Vi har stribevis af eksempler på, at social- og sundhedsassistenterne fratages arbejdsopgaver, som de tidligere har udført kompetent og kvalificeret. De varsles ud af dagvagter, og må alene være til stede i aften- og nattevagt, selvom de har arbejdet som dagvagter i årevis. Der er afdelinger, der i dag er støvsuget for social- og sundhedsassistenter, og alene har sygeplejersker ansat. Social- og sundhedsassistenter varsles også ned i timetal, uanset om de er på fuldtid eller deltid," siger Karen Stæhr.
 
"Oveni skal vore tillidsrepræsentanter høre fra ledelserne, at social- og sundhedsassistenter jo ikke er særligt kvalificerede Jeg fristes til at tro, at det skyldes, at ledelserne har sat kikkerten for det blinde øje i bestræbelserne på at redde deres egen faggruppe."
 
Karen Stæhr har i dag skrevet til sundhedsminister Bertel Haarder (V) for at påpege problemet.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.