FOA: Unge lades i stikken

17/1/11 2:31

Nick Allentoft

Danmark vil om få år mangle arbejdskraft i den offentlige sektor. Det er derfor besynderligt, at KL nu melder ud, at kommunerne ikke stiller med praktikpladser til unge, der vil arbejde med velfærd, fordi man bare vil uddanne dem til arbejdsløshed.

Grunden til at kommunerne ikke ønsker at finde praktikpladser til unge mennesker, der søger ind på pædagogisk assistentuddannelsen eller social- og sundhedsuddannelsen, bliver af Erik Nielsen, formand for kommunernes arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, i dag forklaret med, at man risikerer at uddanne dem til arbejdsløshed.

Men den forklaring undrer Nanna Højlund, forbundssekretær i FOA:

”Vi ved, at vi om 10 år skal have rekrutteret 67.000 nye social- og sundhedsmedarbejdere – det er derfor et noget tyndt argument, som KL i dag fremfører – at man ikke ønsker at stille praktikpladser til rådighed, fordi man risikerer, at uddanne de unge til arbejdsløshed”, siger Nanna Højlund og fortsætter:

”Medmindre altså, at KL i virkeligheden er ude og sige, at den danske velfærd, som vi kender den i dag, om 10 år vil være voldsomt forringet. Men så synes jeg, at KL skal tage bladet fra munden og ærligt melde ud, at de ældre skal indstille sig på, at de fremover kun kan få praktisk hjælp hver 4. uge. – det vil sige få gjort rent, vasket tøj og få personlig pleje en gang om måneden.”

Nanna Højlund hæfter sig desuden ved, at KL selv påpeger, at der er brug for flere hænder.

”I KLs ældrepolitiske udspil fra 2010 konkluderer man, at der skal ansættes mere personale på det kommunale ældreområde, ligesom jeg bemærker, at Erik Nielsen så sent som i april 2010 udtalte, at der er hårdt brug for dygtige mænd og kvinder med lyst til at tage en uddannelse til social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent, fordi mange sosu-medarbejdere går på pension i løbet af de kommende år. Så det er da noget af en kovending, vi er vidne til nu.”

Nanna Højlund peger også på, at uddannelse er nødvendigt for at få de mest effektive medarbejdere.

”Velfærdsområderne i den offentlige sektor er underlagt et konstant krav om effektivisering. Vi ved, at en central forudsætning for effektivisering er, at medarbejderne har de nødvendige kompetencer. Så det er da paradoksalt, at KL nu ikke ønsker at give de fremtidige medarbejdere disse kompetencer.”

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.