Fremtidens børnehave skal være passiv

19/1/11 1:21

Nick Allentoft

Albertslund har som den første kommune i landet bygget tre nye daginstitutioner som såkaldt passivhuse. De moderne rammer er sunde, fleksible og billige i drift.

De ved det ikke selv, men børnene i Børnehuset Toftekær i Albertslund er rykket direkte op i den energimæssige elite. Deres nye dagsinstitution er bygget som et såkaldt passivhus, der både sparer energi og har et sundt indeklima. Fremtidens daginstitution bliver det kaldt. Og Albertslund har som den første kommune i landet netop bygget tre af slagsen som en investering i det gode børneliv.

”Et passivhus som Toftekær er lyst og venligt at opholde sig i”, siger energirådgiver Thomas W. Hansen fra vinduesproducenten Rationel, der har leveret vinduer og døre og rådgivet om energi til det nye byggeri.

”Der er luft omkring ungerne, masser af dagslys og en konstant ventilation, som sikrer et sundt indeklima”.

Et passivhus kan spare op mod 80 procent på varmeregningen i forhold til et almindeligt hus, fordi det er bygget ud fra nogle skrappe krav til isolering og energiforbrug. Måske derfor har passivhuse ry for at være lukkede og mørke og have få vinduer, men sådan ser virkeligheden ikke ud. Og da slet ikke i byggeriet i Albertslund, fortæller Thomas W. Hansen:

”Vinduerne i Børnehuset Toftekær er store og lyse. Nogen tror, at man i et passivhus skal isolere sig ud af alting og spare på vinduerne. Det er rigtigt, at en mur holder bedre på varmen end en rude, til gengæld bidrager den ikke med noget. Et vindue kan både lukke dagslys og varme fra solen ind”, siger han og fortæller, at moderne ruder er så gode til at isolere, at de sagtens kan bidrage positivt til det samlede energiregnskab og gode indeklima i en bygning – også i en institution fyldt med småfolk, dampende gryder og vådt tøj.

Enemærke og Petersen har stået for byggeriet af de tre daginstitutioner på vegne af Albertslund Kommune. Byggeleder Asger Hvas fortæller, at det var rart at få kvalificeret sparring fra Rationel om muligheder og begrænsninger i passivbyggeriet.

”Rationel har god forstand på alt det med lavenergi og har været behjælpelig hele vejen igennem med at lave beregninger på deres vinduer”, fortæller Asger Hvas, der allerede er i gang med at forhandle vinduer fra Rationel hjem til det næste byggeri.

Børnehuset Toftekær blev indviet i december 2010 som den anden af i alt tre nye og topmoderne daginstitutioner i Albertslund. De to andre blev indviet i henholdsvis november 2010 og januar 2011, og de er alle bygget som passivhuse.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.