FTF: Folkevalgte skal have ansvar for regioner

12/8/11 1:00

Venstres forslag til en ny struktur for regionerne risikerer at ødelægge et sundhedsvæsen, der gør det rigtig godt. Stram økonomi kræver netop folkevalgte, der kan prioritere, påpeger FTF.

Venstres forslag om en ny model for regionerne ser ud til at være udarbejdet med skyklapper på i forhold til rækken af analyser og ekspertvurderinger, som dokumenterer, at det danske sundhedsvæsen faktisk gør det godt.

Det pointerer Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF.

Forslaget, der ventes offentliggjort i eftermiddag, rummer bl.a. en ny struktur hvor de folkevalgte politikere i regionernes bestyrelser erstattes med professionelle embedsmænd og eksperter udpeget fra centralt hold af en minister.

"I sundhedsvæsenet vil der altid være behov for svære prioriteringer. Og i en tid med mange flere ældre og stærkt øget pres på ressourcerne skal der foretages endnu mere upopulære og benhårde prioriteringer for at ikke at få udgifterne til at løbe løbsk. Derfor er det mere nødvendigt end nogensinde have folkevalgte politikere, der står på mål for de prioriteringer", siger Bente Sorgenfrey.

Hun peger på de dårlige erfaringer fra Norge, hvor et statsligt ejerskab i 2002 afløste en amtskommunal model. Den nye model med bestyrelser udpeget af sundhedsministeren, har vist sig at give store problemer med budgetstyring, omkostninger og positive effekter for patienterne.

Venstres forslag om at barbere antallet af regioner ned fra fem til tre er desuden en ukonstruktiv diskussion om struktur, mener Bente Sorgenfrey.

Hun pointerer, at det danske sundhedsvæsen faktisk får gode karakterer af eksperter og i analyser.

"Alt peger på, at regionerne løfter opgaven godt. Hvorfor begynde at bygge om på noget, der faktisk fungerer, relativt kort tid efter at den nye struktur er faldet på plads efter strukturreformen? Regionerne har taget tævene for store fyringsrunder for at få økonomien til at hænge sammen, og alligevel har de opretholdt en patienttilfredshed på 90 procent. De har rationaliseret og øget produktiviteten. Ikke at der er grund til at hvile på laurbærrene af dén grund - det er stadig meget relevant at diskutere, hvordan man styrker sundhedsvæsenet. Men det allermindst konstruktive at komme med nu er at begynde at diskutere struktur", siger Bente Sorgenfrey.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.