FTF vil have mindre tvang i offentlig-privat samarbejde

06/04/2011 11:36

Nick Allentoft

Der er masser af potentiale i offentlig-privat samarbejde, men det skal ikke ske ved tvang, som regeringen lægger op til, mener FTF. Et nyt projekt, hvor FTF deltager, skal give bedre viden om de reelle konsekvenser af udbud og udlicitering.

Kommunerne skal igen have frihed til at beslutte, hvordan de løser deres opgaver bedst og billigst, mener oppositionen. Derfor foreslår Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten at afskaffe kommunernes forpligtelse til at sende deres opgaver i konkurrence. Samtidig skal regeringen nedsætte et uafhængigt ekspertudvalg, som skal undersøge konsekvenserne af konkurrencen. Folketinget behandler forslaget torsdag.

Baggrunden for oppositionens forslag er, at regeringen vil tvinge kommunerne til at øge udbud og udliciteringer år for år – også på de ”bløde” velfærdsområder. Det til trods for, at der stadig mangler grundig viden om de reelle konsekvenser af konkurrencen for økonomi, kvalitet og medarbejdere.

Det er tiltrængt med en grundig, uvildig undersøgelse af konkurrenceudsættelsen, mener FTF’s formand Bente Sorgenfrey.

”Debatten om konkurrenceudsættelse er blevet alt for sort-hvid. Vi har brug for det fulde overblik over konsekvenserne i stedet for at lade os blænde af de milliardbeløb, som flere aktører i debatten gang på gang hævder at kunne spare”, siger hun.

Styrk rammerne for frivilligt samarbejde

Regeringen har på det seneste spillet ud med, at kommunerne skal løfte deres konkurrenceudsættelse fra 26,5 procent af opgaverne til 31,5 procent. Samtidig er målsætningen at indføre decideret udbudstvang på fem til otte områder, som endnu ikke er udpeget. Det betyder, at alle opgaver inden for de områder, skal sendes i udbud.

Men der kommer ikke noget godt ud af at tvinge kommunerne til at udlicitere, mener FTF.

”I stedet skulle man skabe meget bedre rammer for innovativt og frivilligt samarbejde mellem det offentlige og private. For eksempel er der behov for klarere retningslinjer for offentlig-privat innovation, som har stort potentiale for både at forbedre velfærden og skabe ny vækst hos private virksomheder”, siger Bente Sorgenfrey.

Hun henviser bl.a. til en rapport om offentlig-privat innovation, som COWI udarbejdede for FTF for nylig.

FTF har i samarbejde med Offentligt Ansattes Organisationer og LO bedt Anvendt Kommunal Forskning om at udføre et større forskningsarbejde, som munder ud i en uafhængig, forskningsbaseret rapport om effekterne af konkurrenceudsættelse. Rapporten bliver den første af sin art i Danmark og forventes færdig i løbet af foråret.

”Oppositionens forslag om at stoppe tvangen og skabe mere viden er derfor meget fornuftigt, men desværre er der næppe flertal for det. Derfor er jeg glad for, at vi allerede har taget initiativ til ny forskning, der skal se på konsekvenserne af konkurrenceudsættelse”, siger Bente Sorgenfrey.

FTF/Louise K. Pedersen, Kommunikationskonsulent

Mest Læste

Annonce