Grønne teknologier ikke til at stoppe

14/11/12 2:59

Nick Allentoft

At investere i cleantech virksomheder bør være en del af en langsigtet strategi, påpeger amerikansk analytikere. Men cleantech industrien er en svær størrelse at få greb om for investorerne.

I det pressede økonomiske klima kan aktier i cleantech synes billige. Her kan de grønne innovative virksomheder være yderst attraktive for investorer. Specielt set i lyset af analyser, som forudser en global vækst inden for cleantech, senest med en analyse fra Copenhagen Cleantech Cluster, der med Global Cleantech Report 2012 forudser en generel vækst indenfor cleantech frem mod 2015.

Men ofte er investeringer inden cleantech for svære at gennemskue for almindelige investorer. Teknologier som vindkraft og solceller er afhængige af statslig støtte. Og med den økonomiske afmatning kan det være lidt af et lotteri, om stater kan vedblive at opretholde statsstøtte til for eksempel opførelse af vindmølleparker.

Men på lang sigt er det at investere grønt en rigtig strategi, siger flere analytikere.

”Vi tror på, at trenden med grønne teknologier ikke er til at stoppe,” siger Rafael Coven, managing partner i virksomheden Cleantech Group I USA til den amerikanske avis LA Times. Han peger på, at befolkningstilvækst, den globale konkurrence, presset på jordens ressourcer samt andre faktorer som tørke øger behovet for bæredygtige løsninger.


Det grundlæggende problem for investorer er, at cleantech markedet er svært at definere, fordi det omfatter mange dele af erhvervslivet. Groft sagt kan man sige, at nye teknologier eller forretningsmetoder med potentiale for øget bæredygtighed kan kaldes cleantech.


Men ifølge John Hardy, aktieanalytiker fra investeringsselskabet Gleicher & Co. i New York udgør elektricitet og brændstof en meget stor del af det, som man kan kalde cleantech. Her er blandt solenergi, vindkraft, smart grid og lignende de mest interessante områder.

Andre amerikanske analytikere peger på, at mange har opfundet deres egne definitioner for at få en smule greb om området.
”Grønne investeringer omfatter alt lige fra clean chemical, clean materials og clean power, siger Eric Wesoff fra mediehuset Greentech Media i San Francisco. 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce