Internationale studerende savner danske venner

15/12/2011 15:09

Nick Allentoft

Mødet med det danske boligmarked og studiemiljø er en stor udfordring for internationale studerende. Blandt andet fordi det er svært at få venner blandt danske studerende. Det viser en ny undersøgelse foretaget af UngdommensAnalyseEnhed for Danske elever og Studerendes Kollegieråd og Uddannelsesministeriet.

Den sociale integration mellem danske og internationale studerende har indflydelse på de internationale studerendes samlede vurdering af deres studieophold. Når det sociale aspekt ikke er i orden, kan det være en barriere for overgangen til det danske arbejdsmarked efter endt uddannelse.

Uddannelsesminister Morten Østergaard hilser derfor undersøgelsen velkommen.

– Tilgangen af internationale studerende og mere uddannelsessamarbejde på tværs af grænserne er en central brik i puslespillet om Danmarks fremtid. Derfor er jeg også glad for, at de internationale studerende bliver hørt. Resultaterne viser med al tydelighed, at vi i Danmark skal sørge for at være mere åbne over for internationale studerende, siger ministeren.

Mens de internationale studerende oplever, at det er svært få danske venner, kan de sagtens blive venner med andre internationale studerende i Danmark. Men når de får danske studerende som venner, sker det ofte på kollegier og i boligforeninger.

Over en tredjedel af de internationale studerende i undersøgelsen har boet sammen med danske studerende under deres studieophold, mens knap to tredjedele har haft danske studerende som naboer. Ifølge de internationale studerende er boligmiljøet vigtigt, hvis man vil lære de danske studerende at kende.

På trods af at mange internationale studerende har boet sammen med eller ved siden af danske studerende, siger flere end en tredjedel, at de danske studerende er vanskelige at blive venner med. De peger oftest på, at danske studerende ikke viser interesse i at etablere tætte kontakter og ikke inddrager dem i deres sociale liv på studiet og i fritiden. De internationale studerende oplever dog, at danskerne er venlige og har gode sprogkundskaber.

– Det er glædeligt, at de internationale studerende er positive over for danskernes sprogkundskab og venlighed. Derfor skal vi også dyrke disse styrker og lægge os i selen for at sikre, at de internationale studerende falder godt til. Det er noget, vi vil se på i det nye år, siger Morten Østergaard.

Læs undersøgelsen: Den gode velkomst (PDF)

Internationale studerende, der læser på en hel uddannelse, er ofte henvist til at søge bolig gennem deres netværk, da de ikke i samme omfang som udvekslingsstuderende får stillet en bolig til rådighed af uddannelsesinstitutionen. Det kan være en stor udfordring, når de kun har få danskere i deres netværk, og når udbuddet af egnede studieboliger i de større uddannelsesbyer er begrænset.

Undersøgelsen "Den gode velkomst – en undersøgelse af internationale studerendes møde med det danske boligmarked og studiemiljø" er foretaget blandt 1.026 internationale studerende.

Mest Læste

Annonce