Fuck the Poor projektet kommer til Folkemødet på Bornholm

Kill the Poor siger de nu

Politik

10/06/2014 10:15

Nick Allentoft

Fuck the poor-ideen breder sig efter en engelsk video hittede viralt for nogle uger siden. Indere provokerer ved at sige Kill the Poor mens amerikanere skabte opmærksomhed med Screw the Poor. Danske Marc Trensig, der var først med ideen, glæder sig.

For et par måneder siden hittede en professionelt produceret video fra England viralt, og samlede flere millioner visninger på YouTube. DenOffentlige.dk fortalte som det første medie, at inspirationskilden til udtryk og provokation er en dansk kunstner med base i Barcelona. Marc Trensig startede i 2012 sit projekt Fuck the Poor og fik i 2013 støtte fra det Katalanske Kulturminiterium.

 

“Rigtig mange må gerne gribe provokationen og prøve det af på gader og stræder over hele verden,” siger Trensig.

Han deltager i år til Folkemødet på Bornholm, hvor hans budskaber skal fremme bevidstheden om stigende fattigdom i den civiliserede Verden, og han har nye historier med. Siden den engelske video har både amerikanere og indere været på gaden med deres egne versioner af provokationen.

“Ja, inderne siger Kill the Poor og får rimelig stærke reaktioner fra folk på gaden. Det er en tankevækkende video,” fortæller Marc Trensig.

Vil skabe forandring

I en anden video, som Trensig har spottet, gik en gruppe unge i New York på gaden og skabte provokation med Screw the Poor som budskab. For Trensig er det fint med disse små events, men han har selv blik for det større perspektiv.

 

“For nylig var der også nogle, der klædte folk ud som hjemløse og placerede dem, hvor deres familier og venner gik forbi. Ingen ænsede dem. Alle disse happenings øger naturligvis bevidstheden, men hver for sig flytter de nok meget lidt. Med mit Fuck the Poor projekt går jeg målrettet efter at skabe en global bevægelse, der kan skabe forandring. Ingen har fortjent at leve et liv i fattigdom og armod. Særligt ikke i verdens rigeste lande,” siger Marc Trensig.

Kunstneren arbejder i disse måneder på at samle en interessegruppe, finde støttemidler og lægge en konkret plan for projektets udvikling de næste to år. Målet er skabe et globalt netværk.

“I Danmark har jeg etableret et samarbejde med Socialpolitisk Forening, der vil forestå nogle events den kommende tid og komme med input og ideer til projektet. I Spanien har jeg også sådan et samarbejde. Det må gerne brede sig, så der er en masse lande, der bakker en international event op om to år,” siger Trensig.

Tager til Folkemødet

Efter DenOffentlige.dk’s omtale blev den danske kunstner inviteret til København, hvor hans projekt og erfaringer var blandt programpunkterne på en større konference om fremtidens socialdebat. Det åbnede nogle nye døre, fortæller danskeren.

 

Jeg er inviteret med til Folkemødet, hvor jeg glæder mig til at møde en masse mennesker og forhåbentlig bringe projektet et stykke videre,” siger kunstneren.

Han håber kunsten og provokationen kan få folk til at tale sammen om fattigdom på en ny måde.

“Hverken den ene eller anden politiker har den opskrift, der virker, så de er nødt til at søge løsninger på en ny måde. Vi ved, at fattigdommen falder, når lande bliver rigere, og derfor er det jo også hul i hovedet, at fattigdommen stiger i verdens rigeste lande,” mener Marc Trensig.

På Folkemødet vil han blandt andet gå rundt i en rød t-shirt med budskabet Fuck the Poor og han har også taget et af teltene med fra sine udstillinger i Barcelona.

 

Mest Læste

Annonce