KL: Nye toner i ældreplejen

07/1/12 11:52

Nick Allentoft

87 procent af kommunerne har indført hverdagsrehabilitering og hjælp til selvhjælpsinitiativer, og 74 procent af kommunerne har erfaringer med brug af velfærdsteknologi, viser en KL undersøgelse lavet i forbindelse med kommunernes budgetter for 2012.

Indsatsen i ældreplejen i kommunerne har fået en ny lyd over de senere år. Der er kommet mere fokus på hverdagsrehabilitering og på at udnytte de ældres kompetencer til ”egenomsorg”. Samtidig tænkes der i nye teknologiske løsninger, der bidrager til at løse opgaverne smartere.

”Når vi omstiller indsatsen i ældreplejen, så ældre borgere, der modtager hjælp, så vidt muligt trænes til at klare sig selv, har det en positiv effekt for den enkelte borger. Samtidig har hverdagsrehabilitering en økonomisk effekt, da de ældres behov for direkte hjælp reduceres, når de bedre kan klare sig selv. Der er altså flere gevinster at hente,” siger KL’s formand, Jan Trøjborg.

”Vi kommer snart til at stå med et velfærdssamfund, hvor der bliver flere af de gamle ældre. Det er derfor helt nødvendigt, at kommunerne omstiller indsatsen i ældreplejen i disse år. Samtidig ved vi, at de kommende ældre gerne vil bruge teknologi både i forhold til plejeopgaver og som praktisk hjælp – de vil fx hellere hjælpes på toilettet af en robot end af en hjemmehjælper. Vi skal derfor udnytte de muligheder, teknologien giver os,” siger Jan Trøjborg.

Undersøgelsen viser, at næsten 87 procent af kommunerne har indført hverdagsrehabilitering og hjælp til selvhjælpsinitiativer. Flertallet af kommunerne budgetterer med at indhente gevinster af denne omlægning næste år og de kommende år.

Samtidig er mere end halvdelen af kommunerne i gang med pilotprojekter med velfærdsteknologi, og en femtedel af kommunerne har allerede så gode erfaringer med teknologien, at de udruller projekterne bredt i ældresektoren.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.