København, Aarhus og Sønderborg går sammen med tre ønsker til regeringen om havvindmøller

15/06/2011 21:02

Nick Allentoft

Kommunerne er trukket i arbejdstøjet og er klar til at bygge kystnære vindmøller – men de mangler rammerne, så ”Kære regering: kom i gang!”, lyder opfordringen.

De tre byer har alle ambitiøse planer for bæredygtig energiudnyttelse og CO2-reduktioner. Et af de områder der vejer tungest i realiseringen er grøn energi. De kystnære havmøller spiller her en væsentlig rolle, men der mangler at blive forhandlet rammer på plads, før de lokale initiativer kan iværksættes, og forhandlingerne, der skal bane vejen, skrider langsomt frem.

”I København vil vi være en del af løsningen på klimaudfordringerne – ikke en del af problemet. Det kræver handling, og vi er allerede trukket i arbejdstøjet og venter kun på, at regeringen får taget sig sammen og sikrer de nødvendige økonomiske rammer for kystnære vindmøller og biomasse,” siger teknik- og miljøborgmester i Københavns kommune Ayfer Baykal (SF).
Flere lokale initiativer med kystnære havvindmøller er således klar til at gå i gang, men står på standby til Folketinget har sikret ordentlige betingelser. Derfor er de tre byer gået sammen i en opfordring til regeringen, der blev bragt i Jyllands Posten den 9. juni 2011.
De tre byers ønsker indbefatter at:

* regeringen skal sætte langt mere ambitiøse mål om antallet af kystnære møller

* masser af egnede placeringer er fundet, så at afvente en landsdækkende screening er spild af tid

* elafregningsprisen skal være højere, så der kan skabes 8.000 arbejdspladser og sikres at 500.000 husstande får el fra vedvarende energi.

Særligt i Københavns Kommune afventer man resultatet af Folketingets energiforligsforhandlinger med stor årvågenhed. Kommunen har et mål om at være CO2-neutral i 2025. Med en forventet vækst i befolkningstallet på 670.000 i 2025, er det af stor betydning at planerne om at bygge kystnære havmøller på Nordre Flint og Aflandshage, kan omgøres til handling.

Læs mere om Københavns kommunes arbejde med vindmøller

Læs mere om Klimaplanens borgerrettede arbejde med vindmøller, ”Mere grøn strøm”

Mest Læste

Annonce