KOMDIR: Ønsker færre udbudregler og et mere velfungerede velfærdsmarked

22/9/10 10:00

Nick Allentoft

Økonomi- og erhvervsministeren kom i dag på SKI’s konference OPexpo 2010 med et udfald mod en trediedel af landets kommunaldirektører, som i en undersøgelse i ugebrevet A4 i sidste uge udtrykte skepsis overfor værdien af offentligt-privat samarbejde, og han foreslår ligefrem, at de formastelige bør fyres.

Ministeren kan tage det helt roligt og tæmme sin fyringsiver. Kommunaldirektørerne er generelt positive overfor offentligt-privat samarbejde – kommunerne arbejder for mere konkurrenceudsættelse af kommunale opgaver, bl.a. ved at integrere kommunens udbudsstrategi i budgetprocessen, og udbudsprocenten er da også de senere år vokset til 25 %. I samme undersøgelse i ugebrevet A4 svarer 81 % af kommunaldirektørerne, at konkurrenceudsættelse af kommunale opgaver samlet set sparer kommunerne for udgifter og 64 % mener, at udlicitering giver bedre kvalitet i opgaveløsningen. Kommunaldirektørerne ser udbud af de kommunale opgaver som èt blandt mange instrumenter, der skal sikre bedst mulig kommunal service til lavest mulige udgifter.

Baggrunden for den udtrykte skepsis i undersøgelse er, at der skal være gevinster at hente ved udbud. Så længe der er så megen bureaukrati med stor risiko for at komme på den forkerte side af lovens bogstav med efterfølgende retssager, får kommunerne ikke fuldt udbytte af udbudsmulighederne. Det betyder, at udbudsmaterialet må dobbeltcheckes og efterfølgende må der bruges meget tid på besvarelse af klager og forklaringer til de forsmåede leverandører. Ofte må der indkøbes dyre konsulenter for at sikre ekspertviden på området.”Der er behov for en omfattende forenkling og smidiggørelse af hele udbudsprocessen, og vi hilser meget velkommen, at ministeren nu sætter handling bag det store behov for afbureaukratisering af processer og dokumentationskrav” udtaler formanden for Kommunaldirektørforeningen, Jens Chr. Birch, Næstved Kommune.

Undersøgelsen viser også, at kommunerne opruster til mere udbud med ansættelse af eksperter på udbuds- og indkøbsområdet . Denne udvikling vil fortsætte i de kommende år som et af de højt prioriterede områder til at sikre stadig mere effektiv kommunal drift, selv om der samtidig reduceres mærkbart i de kommunale administrationer.

En anden væsentlig forudsætning for mere offentlig-privat samarbejde er et stor og kvalificeret marked med mange private velfærdsleverandører.”Skal udbudsprocenten stige yderlige må der gøres en særlig indsats for at få et bedre fungerende og større marked på velfærdsområderne. Her må regeringen hjælpe til med en udvikling af markedet med mere enkle modeller end dem vi kender til i dag. Man kunne begynde med ældreområdet” slutter kommunaldirektørernes formand.
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.