Kommuner kan spare ved at købe klogt ind

22/6/11 9:50

Nick Allentoft

Der er op til to milliarder kroner at spare, hvis kommuner effektiviserer deres indkøb, viser en analyse

Kommunerne kan årligt score mellem én og to milliarder kroner, hvis de køber lige så effektivt ind som de bedste kommuner.
Det viser en analyse over indkøb af 176 varer i 15 repræsentative kommuner. Analysen er udført af konsulenter for Kommunernes Landsforening (KL) og Finansministeriet. De aftalte analysen af kommunale varekøb i deres budgetaftale for 2011.

Læs resume af analysen her

Der er undersøgt varer, hvor kommunerne årligt indkøber for 10 milliarder kroner. Det er muligt at spare endnu mere end et par milliarder kroner årligt, fordi kommunerne indkøber langt flere varer og ydelser, end analysen omfatter.
Samlet indkøber det offentlige årligt for 270 milliarder kroner. Derfor skal kommuner, regioner og stat effektivisere deres indkøb, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).
- Det offentlige skal købe bedst og billigst for at sikre, at der er penge til undervisning, omsorg og pleje. Det kræver blandt andet, at indkøbet koordineres, og myndighederne forpligtes til at benytte de billige aftaler, siger han og tilføjer:
- For hvis der er milliarder at spare ved at købe for eksempel vejsalt, computere og bleer ind fælles, så er det da sund fornuft at gøre det. Derfor lægger jeg vægt på, at der bliver sat handling bag ordene, siger Claus Hjort Frederiksen.
Han peger på, at KL og regeringen i budgetaftalen for 2012 har sat mål for, hvordan kommunerne effektiviserer deres indkøb.
- Derfor må leverandørerne forvente, at kommunerne køber mere ind i fællesskab, siger KL's formand, Jan Trøjborg (S).
- Rigtig mange kommuner har fået øje på de effektiviseringsmuligheder, der er på indkøbsområdet. Men der er heller ingen tvivl om, at der er endnu mere at hente - ikke mindst hvis vi arbejder sammen, siger Jan Trøjborg i en pressemeddelelse.
/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.