Kommunerne ønsker en styrket rolle i svangreomsorgen

07/12/11 7:40

Nick Allentoft

”I dag oplever mange nybagte mødre og deres nyfødte ikke, at sundhedsvæsenet leverer en god og sammenhængende svangreomsorg. Den oplevelse er vi nødt til at ændre på,” fortæller Anny Winther, formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg.

Svangreomsorgen i Danmark har brug for et løft. Genindlæggelser, øget træk på lægevagten og opfølgende besøg, der aldrig gennemføres, er hverdag flere steder i landet. Det skal ændres, og derfor har KL rettet henvendelse til Sundhedsstyrelsen med et nyt oplæg, hvor KL foreslår, at kommunerne ved ukomplicerede fødsler overtager svangreomsorgen, fra det øjeblik mor og barn er udskrevet.

Der er mange fordele ved at styrke kommunernes rolle i svangreomsorgen. Kommunerne er geografisk tættere på borgerne, og borgerne slipper dermed for at køre frem og tilbage til sygehusene for diverse ambulante besøg i forbindelse med høretest, blodprøvetagning og efterfødselssamtaler. Desuden vil det give tryggere rammer, at indsatsen foregår i eget hjem.

Et stigende antal behandlinger af nyfødte med ernæringsrelaterede diagnoser viser med tydelighed, at der er behov for ændret praksis.

”At lægge opgaven ud til kommunerne vil være give mest mening for borgeren, og det er også billigere at løse opgaven hos sundhedsplejerskerne frem for ved flere ambulante undersøgelser på sygehusene og genindlæggelser. I forvejen løfter kommunerne mange af disse opgaver, fx det tidlige trivselsbesøg og ofte også fødselssamtalen”, siger Anny Winther.

”En ny arbejdsdeling vil naturligvis kræve opkvalificering af sundhedsplejerskerne på enkelte fagområder, men heldigvis har den kommunale sundhedspleje tidligere overtaget opgaver, fx indskolings- og udskolingsundersøgelser, uden at dette er gået ud over den sundhedsfaglige kvalitet. Det kan vi selvfølgelig gøre igen,” slutter Anny Winther.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.