Det er blot få måneder siden vi her på mediet afslørede, at lokalpolitikere snorksover på sociale medier. Nu nærmer valgkampen sig, og mange har nok opdaget, at flere og flere politikere dukker op i deres såkaldte newsfeed. Nu skal stemmer mobiliseres og kommunikationsrådgivernes motto om, at valg vindes mellem valgene er lykkeligt glemt. Vi er kun få uger fra en periode, der bedst betegnes som alles kamp mod alle.
Succes måles nationalt
Den udvikling kender de erfarne partiarbejdere i partiernes landsorganisationer. Kommunalvalg vindes lokalt mens partiernes succes måles nationalt, og måske derfor lader landsorganisationerne lokal kamp være lokal. Det må dog alligevel undre, at man skal være heldig, hvis man får oplyst på de fleste partiers hjemmesider, at der er valgkamp om tre måneder.
Se at komme igang med valgkampen
Denne opsplittede lokalt forankrede og tilfældige tilgang til valgene i november har negativ effekt på den lokalpolitiske udvikling. Dels rammer det politikerne, som selvsagt er frustrerede over, at de skal kæmpe selv og alene, mens deres partiapparat rask væk lader den ene gode lokale historie passere fordi.
Lokalpolitik køres over
Men det har også en betydning for udviklingen af det lokale demokrati, borgernes deltagelse i samme, vælgernes lyst til at stemme, udvekslingen af viden og værktøjer og anerkendelsen af, at en god ide i en kommune, kan bruges i en anden. Dermed står partiernes ageren i skærende kontrast til den konstante efterlysning af, at kommunerne bliver dygtigere til at lære af hinanden.
Lokalpolitik har altid været en kuvøse for talenter, der ville mere, eller ildsjæle, der ikke kunne mere. Med storkommunerne blev borgmesterposten mere attraktiv (set på antal) end posten som folketingsmedlem. Det har medført, at etablerede navne fra Christiansborg med politisk monstertruck kører over lokale kolleger, der måske har brugt årtier på at forfølge drømmen og realisere det lokalpolitiske talent.
Centralpolitisk magt
Lær hertil, at det efterhånden er en etableret sandhed, at kommunerne styres af Christiansborg eller ministeriernes evige produktion af bekendtgørelser, cirkulærer, regler, rammer og kontrol. Kommunerne har i årevis pivet over manglende indflydelse på egne forhold, og eksemplerne på skrækhistorier om forvaltningen af børneområdet, kynisme på beskæftigelsesområdet eller absurde lokalpolitiske magtkampe er efterhånden mange.
Amatørernes valgkamp
Der er gået noget galt et sted i maskineriet. Kommunalvalget er en død digital sild, der næppe når at blive genoplivet, men med enkelte lyspunkter. For Steen, Liselott og Andreas gør det godt og bør få gode valg - hvis nettet ellers flytter stemmer!
Læs Benjamin Ruds blog om digital kommunikation
Flere forsøg på at få kommunerne til at lære af hinanden mislykkedes med opløsningen af KREVI sidste år som præmieeksemplet. KLs linie de senere år fortjener dog en vis anerkendelse for at sætte en kommunal udviklingsdagsorden på flere væsentlige områder - herunder ældreområdet og sundhedsområdet - men de fleste udspil er fortonet i budskaber om mindre indblanding og mere tavshed fra centraladministrationen og politikerne på Borgen.
Brug din stemme
Derfor kan det heller ikke undre, at interessen for lokalpolitik er for nedadgående både som vælger og som kandidat, og derfor falder valgdeltagelsen. Her kommer KL og Danske Regioner heldigvis til undsætning med en kampagne. Brug din stemme, siger de, og investerer millioner i at få flere vælgere til at bruge deres stemme. Her træder Kolding Kommune iøvrigt frem som en af de mere kreative med deres lokale innovation og etablering af valgbusser.
Eksistenskrise
Det lokale demokrati er kort sagt i eksistenskrise. Forsætter partiernes landsorganisationer med alene at tilbyde tryksager, kurser og merchandise til deres lokale kandidater fortsætter krisen. Vågner partierne op, og skaber en synlig, engageret og anerkendende kobling mellem deres lokalpolitiske ambassadører og de nationale dagsordner kan krisen vendes.
Når en lokalpolitisk kandidat formår at sætte en dagsorden eller kommer med en original ide, der går i spænd med partiets program og landspolitiske dagsorden, skal der handles hurtigt. Den lokale kandidat skal opleve - og hans lokale kolleger i resten af partiet se - at den gode ide anerkendes, løftes og forstærkes.
Det ser vi sjældent - om overhovedet - ske i dag.
I mellemtiden er det fuldstændig rigtigt og naturligt, at de enkelte kandidater lokalt kæmper deres egen kamp. Det er alle mod alle både inden for og uden for hver eneste parti de kommende måneder.
God valgkamp!