Læger vil have honorar-aftale med industri

28/6/11 12:47

Nick Allentoft

Lægerne så gerne, at der igen kom en aftale, som viser, at læger og medicinindustri er uafhængige af hinanden.

Lægerne er ved at skrive et kodeks for en del af deres forbindelse med medicinindustrien, men ville meget hellere have en aftale med industrien om hele samarbejdet.
Det fortæller Yves Sales, formand for Lægeforeningens lægemiddeludvalg.
Det kommende kodeks for lægers forhold til medicinproducenterne rækker slet ikke langt nok, mener han.
- Vores kodeks dækker kun vilkårene for lægemiddelkonsulenternes fremmøde i almen praksis og specialpraksis, siger Sales.

Læs også: Etisk kodeks for lægers samarbejde med konsulenter

Han kunne godt tænke siger, at Lægeforeningen og lægemiddelindustrien havde en fælles aftale om vilkårene for samarbejdet i det hele taget.
- Sådan en aftale havde vi, indtil for et års tid siden da den blev opsagt af lægemiddelindustriforeningen. Det var vi i lægeforeningen rigtigt kede af, siger Sales.
Aftalen omfattede blandt andet honorarer til læger, der underviser, foruden sponsorerede aktiviterer, deltagelse i kongresser, kurser og rejser.
- Det gik alt sammen ud på at sikre parternes uafhænighed af hinanden og tilkendegive over for omverdenen, og at nogen ikke er i lommen på andre, siger Yves Sales.
Aftalen blev indgået i 2003 med Apotekerforeningen som endnu en deltager.
Efter at lægemiddelindustriforeningen opsagde aftalen har der ikke været udsigt til nogen ny aftale, oplyser Yves Sales.
Der er dog sket det, at sundhedsminister Bertel Haarder (V) har bebudet, at han vil indkalde parterne til et møde, som endnu ikke er fastsat.
I netværket Læger Uden Sponsor frygter dr. med. Inga Marie Lunde, at industrien forsøger at ændre lægernes behandlingsvaner og opfattelse af sygdom.
På den måde har industrien mulighed for at sælge mere medicin, mener hun.
/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.