Laveste antal dræbte på jobbet nogensinde

24/3/11 3:48

Nick Allentoft

ARBEJDSTILSYNET: Færre end nogensinde omkom ved en arbejdsulykke sidste år. Det viser opgørelsen over arbejdsulykker i Danmark for 2010, som Arbejdstilsynet offentliggør i dag. Opgørelsen viser også, at især nyansatte risikerer at komme ud for en arbejdsulykke. 39 mennesker blev i 2010 dræbt i forbindelse med deres arbejde i Danmark. Det er det hidtil laveste antal dødsulykker og et markant fald over ganske få år.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg siger:

- Det er ulykkeligt, at 39 mennesker har mistet livet på deres arbejde. Men vi er på rette vej, når vi i 2010 nåede ned på et historisk lavt antal dødsulykker. Det viser, at det nytter at forebygge ulykker, og at regeringens indsats mod arbejdsulykker har været den rigtige. Det arbejde vil blive yderligere styrket som følge af den aftale om arbejdsmiljøindsatsen frem til 2020, som jeg tirsdag indgik med forligspartierne. Min målsætning er klar: Det skal være trygt og sikkert at gå på arbejde, siger Inger Støjberg.

Ulykkesopgørelsen viser, at især de nyansatte på virksomhederne er i risikozonen for at blive ramt af en arbejdsulykke. For eksempel tegner personer, der har været ansat i under en måned, sig i anmeldelserne for over dobbelt så mange ulykker som personer, der har været ansat i seks måneder.

- Der er ingen tvivl om, at sikkerheden for de nyansatte – ofte helt unge – er et vigtigt fokuspunkt for virksomhederne. Derfor har jeg også med 2020-aftalen sikret, at de nyansattes og unges arbejdsmiljø fremover bliver prioriteret højere af Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynet skal gennem tilsyn, dialog og information i langt større udstrækning sikre, at både virksomhederne og de nye og unge medarbejdere er opmærksomme på sikkerheden på arbejdspladserne. Og det er en opgave, hvor også arbejdsmarkedets parter har en stor rolle, siger Inger Støjberg.

Samlet blev der anmeldt 44.283 arbejdsulykker i 2010. Det er en lille stigning fra året før, men samtidig det næstlaveste antal ulykker i perioden 2005–2010.

Direktør Jens Jensen, Arbejdstilsynet forklarer:

- Stigningen i antallet af ulykker er naturligvis kedelig. Men når vi går nærmere ned i tallene, kan vi se, at det især er et stort antal faldulykker i vintermånederne både først og sidst på året, der giver stigningen. Glatte veje er en væsentlig forklaring, og det er værd at bemærke især i de brancher, der har mange medarbejdere ude på vejene, som fx postbude, renovationsarbejdere og hjemmehjælpere. Vi har næppe set den sidste kolde vinter, så her er der altså et stort potentiale for at forbedre sikkerheden, siger direktør Jens Jensen.

Det er med den nu offentliggjorte opgørelse ikke muligt at se udviklingen i antal ulykker på enkelte brancher i forhold til antallet af beskæftigede, den såkaldte incidens. De tal kommer senere på året, når Arbejdstilsynet har modtaget beskæftigelsestallene for 2010 fra Danmarks Statistik.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.