Lov skal styre offentlige budgetter

15/3/11 12:22

Nick Allentoft

FINANSMINISTERIET: Regeringen vil i foråret præsentere et forslag til en budgetlov, som skal give en bedre styring af de offentlige udgifter. Læs også: Hjort vil lave lov om langtidsbudgetter

Lovforslaget vil indeholde et forslag om, at Folketinget fastlægger 4-årige udgiftslofter for hhv. staten, kommuner og regioner.

Siden begyndelse af 1990’erne er de offentlige udgifter vokset betydeligt, og de offentlige udgifter udgør i Danmark en højere andel af BNP i 2009 end i noget andet EU-land.

"Den måde, vi i Danmark hidtil har styret de offentlige udgifter på, har ikke været tilstrækkelig god. Vi har brug for en lov, der giver klarhed, gennemsigtighed og konsekvens i forhold til de offentlige udgifter. Det giver både kommuner, regioner og staten viden om, hvad de har at styre efter", siger Claus Hjort Frederiksen.

Finansministeren pointerer, at overforbruget i både 2009 og 2010 viser, at det ikke er nok at fastlægge mål for udgiftsudviklingen som i dag. Det afgørende er, at de faktiske udgifter holder sig inden for de fastlagte målsætninger. Det kræver nye styringsinstrumenter som en budgetlov.

For at understøtte overholdelsen af udgiftslofterne for stat, kommuner og regioner skal der indføres en række sanktioner, ligesom kravene til økonomistyringen skærpes. Regeringen har allerede fremsat forslag til sanktioner, som skal træde i kraft, hvis kommunerne ikke overholder deres aftale for 2011. Sanktionerne betyder, at kommunerne vil blive straffet både kollektivt og individuelt, hvis de overskrider aftalen.

Finansministeren regner med, at forslaget til budgetlov kan samle et bredt flertal i Folketinget.

"Vi har alle en interesse i at få de offentlige udgifter under kontrol. Danmark har brug for at låne penge på de internationale finansmarkeder i en lang årrække fremover, og kan vi ikke styre de offentlige udgifter, vil vi blive straffet prompte i form af højere renter. Det vil gå ud over velfærden", siger Claus Hjort Frederiksen.

Regeringen vil præsentere sine nye initiativer i forbindelse med offentliggørelsen af ”Danmark 2020”, som indeholder Finansministeriets analyser af de økonomiske udfordringer frem til 2020.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.