Medarbejderne vil gerne men: Offentlige ledere står i vejen for nytænkning

Ledelse

04/10/10 12:00

Nick Allentoft

Undersøgelse afslører, at blot 8 procent af de offentlige medarbejdere mener, at chefen i høj grad er åben over for kritik af processer eller ydelser. Det står i skærende kontrast til, at hele 82 procent af de offentlige medarbejdere ofte eller meget ofte kommer på arbejdsrelaterede ideer.

En spørgeundersøgelse fra udviklingshuset INNOVATIONinside giver en god og en dårlig nyhed til en offentlig sektor, der mere end nogensinde har brug for nytænkning.

Den gode nyhed er, at medarbejderne i det offentlige har masser af ideer til hvordan arbejdet kan tilrettelægges bedre og ydelserne til borgerne forbedres. Den dårlig nyhed er, at de offentlige ledere ikke lytter til ideerne.

Så klart er budskabet fra en undersøgelse af innovationstilstanden på bl.a. de offentlige arbejdspladser, som udviklingshuset INNOVATIONinside har udført. Undersøgelsen bygger på 1.502 svar fra både offentligt og privat ansatte.

- Det er selvfølgelig uheldigt. Konsekvensen af den her situation er, at ideer til, hvordan kommunerne og andre dele af den offentlige sektor kan løse opgaverne bedre og billigere, går tabt. Så får vi det budgetcirkus, som vi ser gentaget år efter år i denne tid, siger direktør Mikael Lindholm fra INNOVATIONinside.

Det vælter med gode ideer

Ifølge undersøgelsen siger hele 82 pct. af de offentligt ansatte, at de kommer på arbejdsrelaterede ideer ofte eller meget ofte. Men kun 8 pct. siger, at lederne i høj grad er åbne over for kritik af processer eller ydelser – selv om netop kritik af den måde, en opgave bliver udført på eller en ydelse bliver leveret, ofte er platform for ideer, der kan forbedre det bestående.

Mikael Lindholm ser denne modsætning som en væsentlig årsag til det evigt tilbagevendende nedskæringsmantra i den offentlige sektor. Han foreslår i sin blog, at flytte fokus.

- Ved at sætte gang i en innovationsproces, flytter kommunen fokus fra nedskæring til bæredygtigt vækst. Det giver en helt anden samfundsøkonomisk fornuft i bestræbelserne på at levere mere for mindre. Men ifølge undersøgelsen er det de færreste, der tænker sådan, skriver Mikael Lindholm.

Bureaukrati blokerer også

Undersøgelsen bekræfter også et andet tema, der har fyldt både politisk og forvaltningsmæssigt de senere år. Nemlig den stadig stigende produktion af regler og procedurer, som offentlige medarbejdere skal indrette sig efter.

Hele 45 pct. af offentligt ansatte mener, at eksisterende regler og procedurer blokerer for nye ideer.

Læs bloggen her på denoffentlige.dk og giv dit besyv med

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.